Här är nya bluffmejlen som sprids från Skatteverket. Så skyddar du dig för att stoppa bedragarna.

Lagom till att Sverige ska kolla skattebeskedet för 2015 har nya bluffmejl skickats ut med Skatteverket som avsändare. Nu varnas människor som fått meddelandet i sin inkorg att inte klicka på länkar, inte öppna bilagor eller svara på meddelandet. – Vi ser så klart väldigt allvarligt på det här, säger Lotta Oscarsson, säkerhetschef på Skatteverket, till Aftonbladet.

I bluffmejlen som nu har börjat florera i samband med att svenskarna ska kolla skatteåterbäringen står det ”Skatteåterbäring” i ämnesraden, och inuti mejlet uppmanas mottagaren att klicka på en länk för att få sina pengar. Den länken ska man inte klicka på. En tydlig signal på att mejlet är en bluff är om det efterfrågas ett kontonummer eller kreditkortnummer. Det skulle nämligen aldrig myndigheten göra över mejl.
– Det händer att våra medarbetare kommunicerar via mejl, men det är aldrig den här typen av uppgifter vi vill få, säger Lotta Oscarsson, säkerhetschef på Skatteverket, till Aftonbladet.

På Skatteverkets hemsida finns ständigt information om hur man ska gå tillväga för att hantera bluffmejl i Skatteverkets namn. Något som har blivit en allt vanligare metod för bedragarna. Men om man drabbas är det inte största prioritet att höra av sig till myndigheten. I stället borde man göra en polisanmälan.
– Men vi uppmanar att inte klicka på länkar, inte öppna bilagor eller svara på meddelandet, säger Lotta Oscarsson som inte vet hur många som har drabbats, men ser väldigt allvarligt på de nya bluffmejlen.

Dela gärna för att varna familj, vänner och bekanta för bedragarnas nya bluff.