Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Här är nya Ikea-kassen.

Den klassiska Ikea-kassen har sett likadan ut i över 30 års tid.

Men nu får kultpåsen ett nytt utseende.

Under ett års kommer en grön-grå kasse att säljas, med nytt mönster.

Det finns väl knappast någon i Sverige som inte har en relation till den ikoniska Ikea-kassen. Världen över säljs 65 miljoner kassar om året och i det flesta svenska hem ligger en blå eller gul kasse från Ingvar Kamprads multinationella möbelföretag.

Men under nästa år kommer varuhusen ha en ny, grön version av den blå Ikea-påsen. Det är formgivarna bakom danska HAY som i samarbete med Ikea har tagit fram den nya kassen.

– Jag var på väg hem genom centrala Köpenhamn uppfylld av tankar och idéer efter vårt första möte med IKEA. Jag kände direkt att det vore en dröm att få göra något med de blå påsarna och blev extremt glad när IKEA sa ja. Det är en ikon för IKEA och det var mycket generöst att låta oss få arbeta med den. Jag brinner för att få göra föremål vi använder varje dag hemma och den här påsen är verkligen ett sådant, säger Mette Hay i ett pressmeddelande.

kassen99
Pressbild: Ikea

Ikea-kassen kom på 1980-talet, efter önskemål från Ingvar Kamprad. Då var kassen kul, men 1996 kom den blåa varianten.

– Han ville underlätta för kunderna, att de skulle ha något att lägga sakerna i när de shoppade, både i affären och när de skulle ta dem hem. Viktigt var också att materialet skulle vara slitstarkt och fukttåligt. År 1996 kom även de blå kassarna, som man fick köpa med sig hem, detta för att man skulle kunna se vad som var betalt och inte, säger Tina Björeman, pressansvarig för Ikeas produkter i Sverige, till Expressen.

Men för er som gillar de blå och gula kassarna bättre kommer ett lugnande besked. De gamla vanliga påsarna kommer inte försvinna från varuhusen.

Vad tycker du om den nya påsen? Dela mer än gärna med dig av din åsikt i kommentarerna!

 

Läs mer om...