Här är svaret på hur vi ska uttala ordet kex på rätt sätt.

Ända sedan jag har varit liten har jag upplevt diskussioner om hur man egentligen uttalar ordet kex. Det kan tyckas som en fråga som inte är överdrivet viktig eller avgörande för hur våra liv, men trots detta så är den en fråga som människor verkligen engagerar sig i. Nu får vi äntligen facit på frågan som stötts och blötts på mängder av middagsbjudningar eller lunchrestauranger. Frågan är – har du sagt rätt eller fel? Jag vet i alla fall hur det var för mig.

Fredrik Lindström, just nu aktuell i SVT:s ”På Spåret”, är doktorand i nordisk språkhistoria och har gjort flera tv-program om språk, bland annat ”Värsta språket”. Nu ger han äntligen svar på hur det omtvistade ordet kex ska uttalas korrekt.

– I 99 fall av 100 ska ordet uttalas som det låter. Och precis som orden kedja, kela och keramik ska det uttalas ”chex”. Så om jag måste välja ska det uttalas ”chex”, säger han till Aftonbladet.

Han berättar också att ordet allt som oftast uttalas ”kex” i mellansverige och uppåt medan man i södra Sverige säger ”chex”. Och Fredrik Lindströms svar ger nu eko över Sverige. I Göteborg erkänner den kände krögaren Leif Mannerström att han hör till den skara som uttalat ordet fel.

– Jag är född i Stockholm och har väl fått med mig det uttalet. Men som före detta Årets göteborgare får jag såklart lägga mig platt inför Fredriks åsikt. När en så stor person säger att det är så får vi helt enkelt buga oss och ta emot, säger han till GP.

Och jag personligen får väl sluta mig till den skara som får skärpa till mig. Jag har nämligen också sagt ”kex” i hela mitt liv. Har du någon kompis som du diskuterat detta med? Då får du gärna klicka på dela här under så att fler äntligen kan få svar på frågan om hur ordet faktiskt uttalas.

Själv blev jag väldigt sugen på lite mjölk med kex efter allt diskuterande, eller förlåt, jag menar chex…