Här säljer de hackade grönsaker på lösvikt för att stoppa matsvinnet.

Är du trött på att stå i köket och skära upp grönsakerna? Eller brukar du tvingas kasta halva gurkan eftersom du inte använt hela? Flera butiker i Nya Zeeland har försökt att göra något åt detta och deras idé är lika enkel som genial: Sälj hackade grönsaker på lösvikt. – Det blir mindre avfall. Människor kan välja exakt så mycket som de tror att de kommer att äta. Du sparar tid, mat och slipper det ansträngade i att skära upp grönsakerna, säger butikschefen Chris Grace till Stuff.co.nz.

Vi har väl alla varit där någon gång. Att tvingas slänga gamla grönsaker för att vi köpt på oss för mycket när vi står där i affären.

Men i Nya Zeeland finns en lösning som jag gärna hade sett hemma i Sverige. En Twitter-användare delade ett foto av den speciella grönsaksavdelningen i mataffären New World och bilden spreds som en löpeld på sociala medier över hela världen.

Grönsaker på lösvikt? Jag gillar det!

Trots lite högre priser verkar kunderna nöjda, enligt butiksanvarige Chris Grace.
– Alla kunder har haft lite svårt att upptäcka detta än, men det blir allt mer populärt, säger han till Stuff.co.nz.

Jag tycker i alla fall att detta verkar vara en bra idé som slår två flugor i en smäll. Dela gärna vidare om du vill att svenska matbutiker ska ta efter denna idé.