Håkan jagade ikapp misstänkt barnvåldtäktsman – hyllas nu stort för sitt civilkurage: ”Kan inte bara se på”

När Håkan fick höra från två pojkar att den ena av dem precis hade blivit våldtagen tvekade Håkan inte en sekund på att ingripa.

Han agerade direkt och letade upp gärningsmannen, hindrade honom från att fly brottsplatsen och hjälpte polisen att gripa honom, vilket Aftonbladet rapporterat.

Nu hyllas han som hjälte.

Det var den 9 september, runt 15.30, som Håkan Johannesson tog sina två söner på en åktur i familjens nya bil.

När de kör ut ur centrum och under en viadukt, i närheten av Tjurasjö, fick Håkan och sönerna syn på två pojkar i 15-årsåldern som vinkade vid vägkanten.

Håkan stannade bilen och frågade pojkarna vad som hade hänt och fick till svar att den ena av pojkarna precis hade blivit våldtagen och att gärningsmannen befann sig på en bänk, endast 50 meter därifrån.

– Jag kände brutal vrede och avsky. Men jag har själv barn i den åldern så jag kunde knappt inte ta in vad som hade hänt. De var så små. Visst, man läser om det i tidningar men det är så långt ifrån ens egen verklighet som det går., säger han till Newsner och tillägger:

– Jag tänkte bara att den här killen måste jag få tag på.

Håkan agerade direkt.

Han började gå mot bänken med sina söner och de andra två pojkarna hack i häl. Och mycket riktigt, på bänken satt tre killar, varav den ena, en man i 20-årsåldern, pekades ut som våldtäktsmannen.

– Jag bad mina söner att ringa polisen samtidigt som jag gick på honom ganska bryskt där och frågade vad i helvete han hade gjort, säger Håkan.

Flydde från platsen

Killarna på bänken sprang iväg åt olika håll och Håkan följde efter den utpekade mannen. På pendeltågsstationen fick Håkan tag i mannen men han var våldsam och lyckades slita sig.

– Det var ganska tumult på platsen. Jag hade massor av barn runt omkring mig som skrek och var skärrade. Och vi sprang mellan bilar och jag försökte få tag på honom men han sprang förbi mig och vidare ut på perrongen, säger Håkan.

Håkan skrek till tågresenärerna på perrongen att mannen var en våldtäktsman trots det var det ingen som ingrep.

– Till slut fick jag tag i honom igen och fick honom att sätta sig ned på backen och strax efter det ser jag hur poliserna kom på andra sidan perrongen.

Foto: Privat/ Shutterstock

Polisen tog över gripande och tackade Håkan för sitt agerande.

– Polisen var väldigt tacksamma och pratade med mina söner som var väldigt skärrade efter händelsen och berättade att deras pappa var en hjälte, berättar Håkan för Newsner.

Idag, exakt en vecka senare, är Håkan nöjd med sin insats och på frågan om han skulle göra om samma sak igen svarar han:

– Det hade jag gjort, varje dag. Så här i efterhand hade jag nog bett mina barn stanna kvar i bilen men annars hade jag inte tvekat, säger han till Newsner och tillägger:

– Man kan inte bara stå och se på. Vi behöver mer vuxennärvaro. Vi vuxna måste ta ett större ansvar och sätta ned foten. Min personliga åsikt är att det måste till lite mer civilkurage och jag hoppas att det här kan smitta av sig på andra.

Hyllas som hjälte

Håkans modiga agerande har fått stor spridning och hyllningarna strömmar in, något han tackar för i sociala medier.

”Hej alla. Vill tacka för alla fina ord och uppskattning för mitt agerande:) blir ju helt rörd och varm i hjärtat. Ser det som en självklarhet att ingripa och ha civilkurage:) stort tack för all kärlek och uppskattning❤️, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Och i kommentarerna fortsätter han hyllas som hjälte.

”Nu hoppas vi att ditt beteende smittar av sig. Så många dom stod där med sina telefoner o inte hjälpte till.Du gjorde rätt o att du kunde behärska dig är grymt imponerande🙈, skriver en person.

”Fantastisk insats!! En sann hjälte!! 👏👏, skriver en annan.

”Du är en sann vardagshjälte som vi alla ska se som ett föredöme i vår by, ta åt dej av allas berömmelse, det är du värd 👏🏼🙏🏼🤗”, skriver en tredje.

Polisen har säkrat spår

Den man som Håkan jagade ifatt häktades i söndags och är nu misstänkt för att ha våldtagit en av pojkarna. Han är också misstänkt för att ha sexuellt ofredat och misshandlat den andra pojken.

Enligt åklagarens uppgifter till Skånska Dagbladet är de två utsatta pojkarna under 15 år.

Och bevisläget mot de misstänkta ser bra ut.

– Vi har säkrat spår vid brottsplatsen och väntar på resultatet av den tekniska undersökningen. Det finns andra undersökningar som vi väntar svar på och vi kommer höra fler personer som befann sig i närheten av brottsplatsen, säger Ingegerd Jigin till Skånska Dagbladet.

Vilket mod. Om fler agerade som Håkan hade världen varit en bättre plats.

Den här mannen förtjänar verkligen alla hyllningar vi kan ge.

Dela gärna artikeln om du håller med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required