Hampus, 10, är döende i cancer – fick sin sista önskan om familjeresa uppfylld

Strax innan jul fick tioårige Hampus veta att hans cancer inte längre går att bekämpa. Hans sista önskan var att få åka utomlands och bada med hela sin familj, men att hinna få ihop ekonomin för alla var inte helt enkelt.

Bara några veckor efter beskedet går Hampus önskan i uppfyllelse, tack vare privatpersoner som samlat in 83 000 kronor. 
– Det är helt underbart. Vi är så otroligt tacksamma och glada, säger Hampus pappa Daniel Lisell. 

Innan Hampus hunnit fylla fem år blev han diagnostiserad med cancerformen leukemi. Då påbörjades två och ett halvt års behandling innan Hampus slutligen mådde bättre och familjen kunde andas ut. 
– Trots att behandlingen var avslutad så hade man alltid en känsla av att det kanske fanns någonting kvar, säger Hampus pappa Daniel Lisell. 

Daniels magkänsla hade rätt. På Hampus åttaårsdag berättade läkarna att de kunde se cellförändringar som visade att något kommit tillbaka. Denna gång fick Hampus beskedet att han hade MDS, en blodsjukdom som är vanligare bland äldre personer. 

Foto: privat

Under våren 2016 fick Hampus strålbehandlas och genomgå en transplantation, efter det började saker att ljusna. 
– Han mådde mycket bättre efter behandlingen. Han var energifylld och det var frid och fröjd ett tag, säger Daniel Lisell. 

Men så kom beskedet som familjen fruktat. Strax innan jul, när Hampus var på en av sina regelbundna kontroller, meddelade läkarna att cancern kommit tillbaka, men att det denna gång inte fanns något de kunde göra. 
– Vi bestämde oss för att försöka få en fin jul tillsammans, men det som fanns i bakhuvudet hela tiden var att försöka komma iväg så att Hampus får bada, säger Daniel Lisell. 

Hampus enda önskan sedan länge var att få åka utomlands och bada med sina nära och kära. När en vän till familjen fick höra om detta kontaktade hon en Facebookgrupp vid namn Ellas Hjältar, en ideell grupp som arbetar för att uppfylla barns önskningar. 

Därefter gick det fort. När gruppens grundare, Catja Karlberg, startade en insamling åt Hampus tog det bara några dagar innan 83 000 kronor samlats in för att familjen skulle kunna åka på en resa ihop. 
– Det är helt underbart vilken genomslagskraft det hade. Vi är så otroligt tacksamma och glada, säger Hampus pappa. 

Foto: privat

Tack vare insamlingen kunde 19 personer åka iväg på en resa tillsammans till Gran Canaria. Den tredje februari bar det iväg, och Hampus tillbringade varje dag i en vecka med att bada. 
– Han var eld och lågor. Han fick leka med kusinerna, farmor, ja alla, säger Daniel Lisell. 

Foto: privat

Sedan Hampus fick göra sin drömresa har han varit lycklig och full av energi, vilket gjort att familjen funderar på att hinna med en till resa, men denna gång kan inte alla 19 åka med. 
– Vi är så tacksamma till Ellas hjältar som gjorde resan möjlig för Hampus. Det är helt otroligt vilket engagemang människor har, säger Daniel Lisell. 

Foto: privat

Ellas hjältar är en ideell insamlingsgrupp som uppfyller barns önskningar. Gruppen har idag 3 329 medlemmar och jobbar aktivt för att göra tillvaron bättre för sjuka barn och barn som har det svårt. Mer om dem här: Ellas Hjältar

Att ingen kan göra allt men alla kan göra något stämmer bra. Tack vare engagemang från flera frivillga kunde en cancersjuk tioåring få sin sista önskan i livet uppfylld. Dela gärna för att hylla de som gjorde det möjligt.