Han dödade fyra människor. Men var för rik och bortskämd för att sitta i fängelse.

Den 15 juni orsakade Ethan Couch, en rattfull 16-åring, från Texas en krock som innebar att fyra personer dog. Föraren körde ett fordon med sju personer, varav fyra slungades ur fordonet. Två skadades allvarligt, en av dessa förlamades och kunde endast kommunicera via ögonblinkningar.

Pojkens försvarare tog in psykologen Dick Miller, som argumenterade att hans klient led av ”affluenza”. Det innebär att personer med väldigt privilegierad och förmögen bakgrund ibland har det svårt att skilja mellan rätt och fel på grund av deras uppfostran. De menar att det gav honom frihet som ingen ung person skulle kunna klara av att hantera.

Psykologen Miller sa att pojkens föräldrar gett honom ”frihet som ingen ung person bör ha”. Han menade att pojken varr ett exempel på ”affluenza”, där hans föräldrar ansåg att rikedom köpte privilegier och att det inte fanns någon rationell länk mellan beteende och konsekvenser.

Ethan Couch fick allt han pekade på. Som exempel, berättade Miller att hans föräldrar inte straffade honom efter att polisen bötfällt den då 15-årige pojken när han hittades i en parkerad bil med en avsvimmad och avklädd 14-årig tjej. Köra bil fick han göra redan som 13-åring.

Miller sa att tonåringen var ”emotionellt platt” och behövde år av terapi.

Efter att det rapporterades att den åtalade inte skulle hamna i fängelse, exploderade sociala medier och fylldes med arga uppdateringar från olika användare.

Exempelvis hade en användare publicerat en bild med alla fyra som dog i krocken och texten: ”Det här är hans offer. Hans försvar för att han dödade dem är att han är en bortskämd snorunge”.

En annan person skriver: ”Historien är löjlig. Han erkände sig skyldig till rattfylla och dråp. Att vara rik är ingen sjukdom. Herregud!

Ethan Couch dömdes till 10 års villkorligt. Han är också tvungen att genomgå terapi. En behandling som han genomgick på en exklusiv anläggning i Kalifornien, som betaldes av hans föräldrar. Enligt åklagaren borde brottet ha gett 20 år i fängelse.

Bildkälla: Youtube

ANNONS: En av tre alkomätare visar fel.
Säkra trafiken med Sveriges första EU-godkända alkoholmätare.(Scandtest)