Här är årets pelargon 2024 – vinnaren Lavina är ett självklart val i sommarkrukan: ”En helt ny färg”

Varje år utser Blomsterfrämjandet årets pelargon. I år är det den lavendelfärgade Lavina som får den ärofyllda titeln.

Sedan 2007 har Blomsterfrämjandet delat ut utmärkelsen Årets pelargon till en viss typ av pelargon eller en sortgrupp av pelargoner – detta för att synliggöra mångfalden hos arten.

Tanken är att den pelargon som vinner ska vara vacker, annorlunda och någonting utöver det vanliga.

I år heter vinnaren Lavina. Den har violetta, ljust lavendelfärgade, blad och ju längre in man kommer desto ljusare blir de. I mitten är de nästan lite vita.

Lavina årets pelargon
Lavina har utsetts till årets pelargon. Foto: Anna Clarén

Perfekt val som solitär

Så här beskriver trendsättaren Lotta Ahlvar blommans färg på Blomsterfrämjandets hemsida:

Modebilden 2024 bjuder på ovanligt mycket färg och det är starka färger som gäller. Färgen rosa smög sig in designvärlden runt millennieskiftet som en ljust pudrig version för att succesivt bli än mer färgintensiv. Säsongens trendiga variant drar åt det kallare lila-rosa hållet och den modiga fashionistan matchar den med andra starka färger som klarrött, jadegrönt, gult eller orange”.

Lavina beskrivs som ett perfekt val som solitär i kruka eller ampel. Det är ett måste i sommarkrukan eller som prydnad i köksfönstret. Pelargonen målas även upp som ett färgstarkt inslag på det dukade matsalsbordet.

Juryn, bestående av olika trädgårdsmästare, odlare och trendanalytiker, säger att Lavinan med sin ”romantiska lavendelrosa blomma med ljus mitt kan få vilket hjärta som helst att smälta”.

”Lavina har ett vackert färgspektrum som kan kombineras med många andra av sommarens populära toner. Från blålila och rosa till lavendel och vitt”, uttrycker juryn.

Svante Öquist
Stilikonen och pelargonälskaren Svante Öquist delar ut pris till årets pelargon. Foto: Anna Clarén för Blomsterfrämjandet

Så tar du hand om dina pelargoner

  • När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
  • Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
  • Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

Råden kommer från Blomsterfrämjandets hemsida

Vad är din åsikt om årets pelargon? Lämna gärna en kommentar. Dela och gilla-markera artikeln.