Här är svenska kommunen som stoppar fyrverkerier på nyår – vill förhindra olyckor: ”Ta ansvar”

FOto: Shutterstock /TT

De senaste veckorna har Trelleborg och Kalmar meddelat att de skippar fyrverkerier och eller skärper de lokala ordningsföreskrifterna.

Nu meddelar ytterligare en kommun att de inte kommer avfyra några fyrverkerier.

Fyrverkeriernas vara eller icke vara har väckt stor debatt de senaste åren och butikskedjor har slutat sälja fyrverkerier helt på grund av olycksrisken, miljön och för djurens skull.

Bara de senaste veckorna har kommun efter kommun i Sverige gått ut och meddelat att de skippar fyrverkerier på nyår och eller skärper de lokala ordningsföreskrifterna.

Trelleborg var först ut och meddelade att de kommer införa totalstopp för fyrverkerier i kommunen.

Enligt kommunen var fyrverkeriförbudet ett medborgarförslag som man valde att klubba igenom.

Även i Kalmar kom det in flera medborgarförslag om fyrverkeriförbud och till slut bestämde man sig för att ge gehör för önskemålen och skärpa de lokala ordningsföreskrifterna.

Tidigare har det varit lagligt att avfyra fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton samt nyårsafton från klockan 20.00 fram till
klockan 01.00 påföljande dag, då utan polisens tillstånd.

Nu har Kalmar kommun beslutat att det inte blir några fyrverkerier på varken valborg eller påsk och att allmänheten enbart får skjuta fyrverkerier mellan klockan 23-01.

Ystad stoppar fyrverkerier

Nu går Ystad ut och meddelar att även dem kommer skippa fyrverkerierna på nyårsafton, något de meddelar på kommunens hemsida.

”Från och med i år kommer föreningen Ystad i Centrum inte längre att arrangera det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet på Hamnplan i Ystad. ”, skriver Ystads kommun på sin hemsida.

Anledningen till beslutet är att man inte kan garantera säkerheten och att det kräver för stora resurser. Bland annat eftersom räddningstjänst och polis måste vara på plats.

Foto: Shutterstock

Men då de måste vara till invånarnas förfogande under nyår kan de inte garantera att de kan vara på platsen där nyårsraketerna avfyras.

– Vi har drivit denna tradition i många år men föreningen stod i år inför ett vägval och då tog vi detta beslut. Föreningen kommer dock att fortsätta att fokusera på arrangemang som kan ännu bättre kan stärka vår stadskärna och ge positiva effekter för våra näringsidkare, säger Liselott Löfwall, ordförande i Ystad i Centrum till kommunen.

Nu hoppas Liselott att alla tar eget ansvar om de själva tänker avfyra raketer.

– Vi önskar verkligen att alla tar sitt ansvar kring nyårsfirandet och tänker mer än en gång kring att skjuta nyårsraketer, säger Liselott Löfwall.

Mer fyrverkerier än någonsin

Men på andra håll har man valt att gå mot strömmen och avfyra fler fyrverkerier än någonsin.

I Luleå har man i stället bestämt sig för att slå på stort.

Anledningen är pandemin. Förra året kunde ingen publik närvara när nyårsraketerna sköts upp från Svartöberget.

Foto: Shutterstock/ Johan Nilsson/TT

Men i år är publiken välkommen igen och för att fira 400-årsjubileum ska man avfyra fler fyrverkerier än vanligt.

– Årets fyrverkeri avslutar Luleås 400-årsjubileum och därför blir det pampigare och större än vanligt, säger Örjan Esensjö, projektledare på Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version