Trots debatten– svenska kommunen planerar större nyårsfyrverkeri än vanligt: ”Kommer att märkas”

Trots debatten om att djur far illa av fyrverkerier och raketer väljer en svensk kommun att fira nyårsafton med större fyrverkerier än vanligt.

Det kommer att märkas om man säger så, säger Örjan Esensjö, projektledare på kommunen till SVT Norrbotten.

Varje år lider tusentals djur av hur människor skjuter upp fyrverkerier i skyn på nyårsafton och lika ofta hör man berättelser om hundar, hästar, katter och andra djur som sprungit till skogs och fått panikångestattacker av de höga smällarna.

I vissa fall har fyrverkerierna till och med lett till att djur dör.

Vill införa totalförbud

Problematiken har skapat debatt och den senaste tiden är det flera kommuner som vill införa totalförbud för fyrverkerierna.

Bland annat Södertälje kommun som i flera år har försökt att driva igenom förslaget på riksnivå, och därför vänt sig till regeringen.

– Vi har velat ha det i 20 år men utan framgång – oavsett färg på regering. De hänvisar till de lokala ordningsstadgarna, men det hjälper inte, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande till SVT.

Foto:Hasse Holmberg, TT/ Shutterstock

Men i år är det en kommun som går mot strömmen.

Större fyrverkeri än vanligt

I Luleå har man i stället bestämt sig för att slå på stort.

Anledningen är pandemin. Förra året kunde ingen publik närvara när nyårsraketerna sköts upp från Svartöberget.

Men i år är publiken välkommen igen och för att fira 400-årsjubileum ska man avfyra fler fyrverkerier än vanligt.

– Årets fyrverkeri avslutar Luleås 400-årsjubileum och därför blir det pampigare och större än vanligt, säger Örjan Esensjö, projektledare på Luleå kommun i ett pressmeddelande.

”Det är viktigt”

Även ett ”barnens nyår” ska firas, men det lite tidigare på dagen och med en mindre eldshow.

– Det är viktigt att vi inte glömmer bort barnen och barnfamiljerna denna högtid. De lite yngre barnen är för trötta för att gå på kvällens fyrverkeri vid midnatt. Här ger vi dem en chans till en rolig, spännande och högtidlig upplevelse som för oss alla tillsammans in i det nya året, säger Örjan Esensjö.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);