Här är tjuvarnas sluga sms-fälla – nu varnar polisen för nya bluffmetoden

De senaste dagarna har flera svenskar fått ett sms från någon som utger sig för att vara ett inkassobolag med namnet ”Ikano Inkasso”.

Nu går polisen ut med en varning – och uppmanar alla som får dessa sms att ta bort det omedelbart.

I sms:et står dett att ”Nordex AB” har anmält en obetald faktura till ”Ikano Inkasso”. Meddelandet avslutas med en länk och en uppmaning om att klicka på den för att få mer information.

– Det är rätt trovärdigt. Alla kan ha glömt att betala en faktura, så ser man det där börjar man skruva på sig, säger Jan Olsson vid Nationellt bedrägericentrum till Aftonbladet.

Men det finns inte något inkassobolag med namnet ”Ikano Inkasso”. Om man klickar på länken uppmanas man logga in med personnummer och BankID – och det hela är bara en bluff för att komma åt besökarens pengar.

Idag gick polisen ut med en varning till svenska folket. Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum berättar att man absolut inte ska klicka på länken i sms:et. Radera istället meddelandet direkt.

Han menar att man alltid ska vara misstänksam när det gäller den här typen av meddelanden.

– Får du en bifogad fil från din bank eller ditt inkassobolag, kontakta dem först och fråga om det verkligen är de som har skickat, säger Jan Olsson till Aftonbladet.

Hjälp gärna till att dela polisens varning vidare – så att inte någon av dina vänner drabbas av detta lömska bedrägeri.

Publicerad av Newsner