Här bär Victoria det omskrivna plagget – och strålar som en riktig kronprinsessa

Vilken härlig färgklick, kronprinsessan!
Här bär Victoria upp det omskrivna plagget.

Det var i april 2018 som knytblusen som fenomen tog fart på allvar.

Då klev Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sara Danius ut på trappan vid Börshuset i Stockholm. Iklädd just en knytblus berättade hon att hon tänkte lämna sin plats.

Knytblusen blev därefter en symbol för Danius kamp mot ojämställdhet och bars av många människor – kända som okända – i hela Sverige.

I oktober, kort efter Danius bortgång, stod det klart att hennes knytblus ställs ut på Nordiska museet i Stockholm för att hylla hennes gärning.

Plagget blev oerhört omskrivet där och då, men har varit på tapeten även förr om åren.

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, sade Philip Warkander, doktor i modevetenskap, till ELLE.

Nu är det alltså kronprinsessan Victoria som bär plagget.

På onsdagen gästade Victoria och prins Daniel RFSL i Stockholm med anledning att ”få fördjupad information om organisationen och dess verksamhet för hbtqi-personer”, uppger hovet på sin hemsida.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Då klev kronprinsessan in på kontoret i Stockholm iklädd en ny mönstrad knytblus, uppger Svensk damtidnings modeblogg, vilken matchades med en rosa kavaj!

STOCKHOLM 20200115 Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker RFSL:s huvudkontor i Stockholm för att informera sig om verksamheten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En härlig färgklick i det annars gråa januari.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Dela gärna vidare om du också tycker att Victoria strålar i sin knytblus!

TV: Kronprinsessan Victoria genom tiderna