Här blir 90-åriga Maggie först att få coronavaccin – hyllas med stående ovationer

90-åriga Margaret “Maggie” Keenan skrev historia när hon blev den första i västvärlden att vaccineras med Pfizers nya vaccin under tisdagsmorgonen. När Maggie var klar rullades hon ut i sjukhuskorridoren där hon möttes av sjukhuspersonalens applåder. 

– Det är den bästa tidiga födelsedagspresenten jag kunde få, säger hon till Sky News.  

Margaret Keenan, 90, blev den allra första i västvärlden att vaccineras mot covid-19 utanför forskningsstudierna.

Det var under tisdagsmorgonen, i den engelska staden Coventry, som 90-åriga Maggie fick ta emot sprutan av sjuksköterskan May Parson. 

Först i västvärlden att vaccineras

May Parson säger att det var en stor ära att få ge första dosen vaccin i Storbritannien.

– Det känns som att det finns finns ett ljus i tunneln, säger sjuksköterskan till Sky News.

Margaret, som varit ensam i karantän under nästan hela året, var glad och spänd över att äntligen få vaccineras, då hon snart fyller 91 år. 

– Det är den bästa tidiga födelsedagspresenten jag kunde få eftersom det innebär att jag kan se fram emot att tillbringa tid med min familj och mina vänner, efter att ha varit ensam i nästan ett år, säger hon enligt Sky News. 

Maggie är en av de allra första bland de 400 000 personer som kommer att prioriteras i den första vågen av vaccinationer, på totalt 50 sjukhus i Storbritannien.

I denna grupp ingår de som är över 80 år, bor eller arbetar på ålderdomshem, de som arbetar i sjukvården. Och de som har underliggande sjukdomar eller riskfyllda arbeten. 

Hälsoministern: ”Gör mig så stolt”

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock var enligt brittiska Metro rörd till tårar när vaccinationerna kunde börja. 

– Det har varit ett så tufft år för så många, sa Matt Hancock och fortsatte:

– Nu ska vi få ut det här vaccinet till miljontals människor. Det är så mycket jobb som lagts ner i detta och det gör mig stolt.

Foto: Twitter/NHS England and NHS Improvement

Då kan vi se resultat från vaccinet

Även om vaccinationerna i västvärlden nu dragit igång varnar myndigheterna för att ta ut segern i förskott.

Enligt internationella medier kan man inte räkna med att resultatet av vaccinationerna kommer att minska sjukvårdens belastning förrän först i vår. Den första delen vaccinationer ska enligt dem bara påverka antalet döda marginellt.

Vi vill veta vad du tycker. Dela gärna med dig av dina tankar kring det nya vaccinet i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);