Här blir det alko-bommar i trafiken – passerande tvingas blåsa

Göteborg blir först ut med att testa de nya ”alkobommarna”, som endast släpper förbi passerande som klarar blåstestet. Syftet är att stoppa onyktra förare.

– Jag vill se den här typen av kontroller i princip alla våra svenska hamnar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Aftonbladet.

Som en säkerhetsåtgärd har man installerat alkobommar i Göteborgs energihamn. Vid bommarna får förare göra en blåskontroll, och endast köra vidare om utandningsluften visar på nykterhet.

Alkobommarna är bara en del i ett större arbete för att motverka drog- och alkoholpåverkan i trafiken. Göteborg blir först med att testa bommarna, något som hyllas av Trafikverket.

– Nykterhet är en av grundpelarna för att vi ska kunna säkerställa trafiksäkerhet. Göteborgs hamn är ett jättebra exempel på hur företag kan ta ett ansvar, för hela sin varukedja, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket till Aftonbladet.

Foto: Jonas Lindstedt/TT

Så många tvingas blåsa

Alkobommarna i Göteborgs hamn invigdes under måndagen, och det är slumpmässigt utvalda förare som kommer att få blåsa. I Göteborgs hamn passerar 2 500 fordon dagligen, och blåstesterna är ett sätt att uppmuntra till fullständig nykterhet bakom ratten.

Foto: Jonas Lindstedt/TT