Här blir Lovisa, 22, Sveriges första kvinnliga stridspilot på 26 år

Först en examensflygning, sedan en cermoni på Malmslätt i Linköping.

Nu är Lovisa Sandelin officiellt den första kvinnliga stridspiloten på 26 år.

– Det är ett stort delmål för mig precis som mina manliga kollegor ser det som ett stort delmål i deras liv, säger Lovisa till SVT Öst.

Under torsdagen höll Flygskolan i Malmslätt, Linköping, cermonin för de nyexaminerade stridspiloterna. En av dem var 22-åriga Lovisa Sandelin, som blev den första kvinnan på över ett kvarts sekel som tar examen som stridspilot i Flygvapnet.

– Jag fokuserar kanske inte så mycket på att jag är tjej, men jag tycker att det är lite synd och jag tycker att det är viktigt att fler tjejer vågar söka sig till försvarsmakten, säger Lovisa till SVT Öst.

Efter examensflygningen på förmiddag, i blåsiga förhållanden, var det dags för cermonin inne i en av hangarerna. Lovisa fick träda fram och ta emot sina pilotvingar av flygvapenchefen, generalmajor Mats Helgesson.

På plats fanns även Anna Dellham, Sveriges i dag enda kvinnliga Gripenpilot. Hon var lite extra glad en dag som denna.

– Extremt rolig dag på jobbet, pampigt var rätta ordet och jag är jättestolt och glad, jättekul att det har kommit in en tjej till. Jag vet precis hur kul det är att få de här vingarna, så Lovisa och hennes kull har gjort ett toppenjobb, säger hon till SVT Öst.

Foto: Skärmdump/SVT

Lovisa är en riktig normbrytare! Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook om du håller med.