Här demonstrerar tusentals i Stockholm – trots corona: ”Som att säga ‘f*ck you’ till alla som kämpar”

Tusentals människor demonstrerade på Stockholms gator på onsdagen.

Nu får aktionen kritik av Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar och professor, skriver Aftonbladet.

Det var på onsdagskvällen som en demonstration fått tillstånd att hållas på Sergels torg i Stockholm – till förmån för Black lives matter-rörelsen och mot polisbrutalitet. George Floyd föll offer för polisvåldet i Minneapolis, USA, och avled förra veckan, vilket har väckt vrede över hela världen.

”Jag kan inte andas”, skrek småbarnspappan när polismannen satte sitt knä mot hans hals under nio minuter.

En stund senare hade han avlidit. George Floyd lämnar bland annat efter sig 6-åriga dottern Gianna.

Till följd av detta hade polisen gett grönt ljus för den allmänna sammankomsten på max 50 personer i Stockholm till stöd för Black lives matter-rörelsen under onsdagen. Att tillståndet ”bara” gällde för 50 personer handlar förstås om att inte bryta mot rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten under coronapandemin.

Utöver ovanstående allmänna sammankomst genomfördes under kvällen också ett antal andra, icke tillståndsgivna sammankomster.

Tusentals tågade genom Stockholm – samtidigt som världen befinner sig i en stor covid-19-pandemi.

STOCKHOLM 20200603 Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nu får aktionen kritik av smittskyddsexperten Björn Olsen.

– Det är som att säga ”fuck you” till alla som kämpar med att få bukt med smittspridningen, säger Björn Olsen till Aftonbladet.

Han är starkt kritisk till att demonstrationen fick grönt ljus att anordnas. Tillståndet var för sammankomst på 50 personer – men det blev snabbt mer än så. Tusentals samlades på gatorna i centrala Stockholm på onsdagen.

Oslo 20200226. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

– Det är viktigt att demonstrera men befinner oss i en unik situation, vi pratar om ett biologiskt undantag, vi är mitt i en pandemi och detta kommer att få konsekvenser, säger han.

Enligt Björn Olsen lär den stora folksamlingen hålla igång smittspridningen framöver.

– Det är många unga och de kommer säkerligen inte drabbas så hårt, men sedan när de skingras och ska åka hem tar de med sig en eventuell smitta. Det strider mot all förnuft, hur viktig än den här demonstrationen kan tyckas vara.

STOCKHOLM 2020-04-28 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Sjukvårdspersonal tar hand om en patient. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Flera andra sammankomster utan tillstånd

Utöver den allmänna sammankomsten som fått tillstånd för 50 personer, genomfördes under onsdagskvällen ett flertal andra sammankomster. De hade inte tillstånd, och en anmälan har upprättats gällande brott mot ordningslagen.

Två personer greps misstänkta för anförare och anstiftan till våldsamt upplopp under onsdagskvällen, uppger polisen. En anmälan har upprättats gällande brott mot ordningslagen.

Ingen person ska ha skadats i samband med onsdagskvällens händelser i Stockholm.