Här får 102-åriga damerna gå på julmarknad – eldsjälar förgyller vardagen för de äldre: ”Otroligt”

Cykling utan ålder är projektet som ska få ut äldre i friska luften och sätta guldkant på vardagen.

I helgen fick 102-åriga damerna lyxskjuts till julmarknaden i Limhamns centrum.

Under pandemin var det flera äldre som isolerade sig och i och med besöksförbuden blev det svårt för organisationen Cykla utan ålder att ta med sig de äldre ut i den friska luften.

Men i takt med att allt fler blev vaccinerade och restriktionerna släppte började de frivilliga kunna hoppa på cyklarna igen och nu är cykelturerna åter igång igen med full kraft.

I helgen tog Kate Ohlsson, organisationens ordförande, och några andra volontärer med sig sju pensionärer ut på tur.

102-åringar fick åka på julmarknad

I Kates cykel satt två damer, båda 102 år.

– Det var en riktig 100-klubb. Och man blir helt stum av respekt för dessa människor. De berättade om sina barn och barnbarn som alla var pensionärer, det är otroligt, säger Kate till Newsner.

Foto: Facebook

Kate berättar att syftet med organisationen är att ta med äldre ut i samhället och sätta guldkant på deras vardag.

– Det handlar mycket om att bli en del av samhället och få komma utanför väggarna. De äldre glömmer bort sina krämpor och och bekymmer och möts av respekt och som en fullvärdig medborgare, säger Kate till Newsner.

Enligt Kate tycker alla att det är skönt att få komma ut och i helgen njöt den dyrbara lasten till fullo av den fina julbelysningen och marknaden i sig.

Men det är inte bara passagerarna som gläds åt turerna. Även volontärerna som cyklar mår bra av mötena med de äldre.

– I helgen berättade dem om alla husen, hur de såg ut på 30-40 och 50-talet och om husen har försvunnit. Man vill ju inte att ens liv ska glömmas bort bara, man vill ju berätta för nästa generation. När man börjar prata hittar man också gemensamma nämnare, säger Kate.

Många blir upprymda

Många är upprymda efter en tur på cykeln och vill berätta för nära och kära.

– Det är ju precis som om du eller jag hade en utflykt. Den vill man ju berätta om. Många säger att de ska berätta för sin son eller dotter som snart kommer på besök, säger Kate.

Organisationen ”cykling utan ålder”, startade i Köpenhamn 2012, och tre år senare hade det tagits till Sverige av initiativtagaren Kalle Albjär.

Idag har hela 40 kommuner i Sverige anammat konceptet, som möjliggörs av frivilliga som kör runt äldre på lastcyklar. Och runt om i världen är det 55 länder som cyklar för de äldre.

Vilket underbart initiativ. Dela gärna för att hylla dessa fina människor som gör detta ideellt, det behövs fler såna.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);