Ensamma pensionärer får åka på sommarläger – tillsammans: ”Njuter varenda sekund”

.

Ensamma pensionärer i Sigtuna kommun åker på semester tillsammans.

Det fina initiativet står ABF och föreningen GGG – Gemenskap, Glädje, Guldkant för seniorer – för utanför Knivsta, vilket tidningen UNT rapporterat om. 

Där får pensionärerna sjunga, spela kubb och umgås ihop. 

– Jag njuter varenda sekund, säger Birgitta Flodin till UNT.

I måndags kom seniorerna till Ekhamns gård i Knivsta kommun. I en veckas tid får de umgås tillsammans.

”Tanken är att man delar gemenskap med andra, måndag – fredag, under vistelsen på Ekhamns Gård finns möjlighet till promenader, olika utomhus och inomhus aktiviteter såsom, boule, föreläsningar, allsång eller annat som deltagarna önskar. Vi hämtar och lämnar i Märsta/Sigtuna”, skriver GGG på sin Facebook-sida.

Posted by GGG Gemenskap, Glädje, Guldkant för seniorer ideella förening on Wednesday, 3 July 2019

Det är fullt upp på sommarlägret! Deltagarna njuter av solen och varandras sällskap. Onsdagen blev särskilt händelserik, meddelar man på Facebook: Från kubb, bad, och besök från tidningen till ”mordgåta” och damlandslagets semifinal mot Nederländerna i fotbolls-VM på storbild.

Posted by GGG Gemenskap, Glädje, Guldkant för seniorer ideella förening on Wednesday, 3 July 2019

Den ideella organisationens stora mål är att ingen senior i närområdet ska behöva känna sig ensam ofrivilligt.

”Byggt på många samtal med äldre som känner sig ensamma samt efter egna erfarenheter med anhöriga, så startad vi en gemensam träff för seniorer i vårt eget närområde. Den positiva responsen och sidoeffekterna av dessa träffar bl a att seniorerna knöt nya bekantskaper i sin närmiljö gjorde att en idé växte fram”, skriver GGG på sin hemsida.

Enligt intresseorganisationen SPF Seniorerna drabbas allt fler äldre av ofrivillig ensamhet.

”SCB:s undersökningar av svenska levnadsförhållanden visar att det särskilt är i åldern 85 år och äldre som man saknar kontakt med anhöriga och vänner. I samma undersökning anger var tionde person i åldern 65–74 år och var sjätte i åldern 75–84 år, att de känt sig ensamma de senaste två veckorna. För de som är 85 år och äldre handlar det om nästan var tredje person”, skriver SPF Seniorerna i en rapport.

Posted by GGG Gemenskap, Glädje, Guldkant för seniorer ideella förening on Wednesday, 3 July 2019

Här kan man läsa mer om vad GGG gör för seniorerna!

Vilket underbart initiativ! Dela gärna vidare om du också tycker att detta är en viktig fråga – och att ingen senior ska behöva känna sig ofrivilligt ensam!