Här får gamla chansen att bli unga igen – studenterna ger äldreboendet helt ny stil: ”Betyder så mycket”

När de fyra gymnasieeleverna startade sitt UF-företag tyckte de att det skulle vara en smart idé att rikta sig mot äldre som har svårt att själva ta sig till salongerna, något som SVT tidigare rapporterat om.

Och nu blomstrar verksamheten när studenten väntar runt hörnet.

– Det betyder så mycket för dem att träffa yngre människor och med folk som kommer att hälsa på, säger Elin Wallo, 18, till Newsner.

Precis som många andra gymnasieelever fick de fyra Norrbotten-tjejerna Elin Wallo, Tiitu Viitala, Wilma Bergström och Emilia Löwgren, i uppgift att starta ett UF-företag.

De är alla frisörelever och idén växte fram under de tre åren som de har haft praktik sina respektive salonger.

De märkte att många kom till salongerna, de flesta äldre, och frågade om frisörerna kunde åka hem till dem och klippa.

– Det är mest äldre som inte har möjlighet att sig till frisören utan de vill gärna att man kommer hem till dem, säger Elin Wallo till Newsner.

Och då valde de att starta upp HemKlippUF, och har sedan dess blivit nedringda med exalterade kunder!

Täcker många mil för att hjälpa kunderna

Tjejerna håller till i tre olika orter, Luleå, Piteå och Boden där det saknas salonger med möjligheten att åka ut på klippningar.

Elin bor i Luleå och täcker kunderna där medan de andra håller till i Piteå respektive Boden.

– Det är ändå ett visst antal mil vi åker, säger Elin och skrattar.

Enorma trycket – har tvingats neka kunder

Att behovet skulle finnas anade tjejerna, men precis hur mycket var över förväntan.

Förutom att åka ut och klippa med företaget går tjejerna fortfarande i skolan och har praktik tre dagar i veckan. En del av dem jobbar även på helger vilket inte lämnar allt för många luckor att ut och klippa på.

Det har därför varit tillfällen då de behövt säga nej till kunderna då tiden helt enkelt inte funnits eller för att de behöver prioritera äldreboenden.

– Det är många som har hört av sig allmänt också som har behov. Att de till exempel är hemma med sina tre barn och inte har kan åka ut och klippa sig. Då har vi sagt att vi inte har möjligheten att ta såna ärenden utan vi vill helst åka till äldreboenden och sånt där de är ganska fast, säger Elin.

Lyckan på äldreboendet när tjejerna dyker upp: ”Det sprudlade om henne”

Att få komma ut till äldreboenden är något som betytt mycket för Elin, och inte minst kunderna. I vissa fall behöver de inte ens klippning utan är bara glada över att få besök från tjejerna.

– Helt fantastiskt, i fredags var vi på ett äldreboende och så var det en man, vi skulle inte ens klippa honom, utan han var nyklippt och hans fru skulle hämta honom och då hade han ringt till sin fru sagt hur glad han var över att det var unga tjejer som var och klippte, säger Elin och fortsätter:

– Att få träffa yngre människor betyder så mycket för dem också, med folk som kommer att hälsa på. Inte bara det här med att bli fina håret utan det är så mycket annat också.

På äldreboendet var det även en dam som egentligen skulle bli klippt av sin ordinarie frisör. Men på grund av sjukdom blev inte den klippningen av och damen blev nedstämd. Då kom de fyra tjejerna till undsättning!

– Hon blivit helt förstörd för att hon var så långhårig och hon var så taggad på klippt och så blev det inte av. Så hon var ju överlycklig när vi kom, man såg ju hur det sprudlade om henne, hon nästan studsade fram, berättar Elin som blir märkbart glad av att tänka tillbaka på händelsen.

Det ska de göra efter studenten: ”Kanske finns på tal”

Ung Företagsverksamhet utbildar unga i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Eftersom tjejerna driver just ett UF-företag så behöver de starta eget om de vill fortsätta med verksamheter efter studenten.

Det är något som har diskuterats i gruppen, men inget är ännu bestämt. De måste nämligen även göra 2000 timmar som frisörer som en del av utbildningen.

– När vi väl startade UF-företaget sa vi att det lär ju läggas ner eftersom att vi börjar jobba efter studenten och så. Men eftersom efterfrågan har varit så stor så har vi sagt att ’vi får se hur det blir med den saken’. Men det kanske finns på tal att ha något litet vid sidan av, säger Elin till Newsner.

Det skulle i sådana tillåta dem att kunna fortsätta åka ut och klippa stamkunderna de fått den senaste tiden.

Men innan det väntar ett välförtjänt studentfirande för de unga entreprenörerna.

Vilket fint initiativ från gymnasietjejerna, vi måste verkligen ta hand om våra äldre!