Här får vårdpersonal löneförhöjning – om de skippar semestern: ”Extrem situation”

100 000 kronor i månaden, så mycket kan all personal som jobbar med coronapatienter i region Västernorrland få i sommar – om de inte tar ut någon semester.

Coronakrisen har slagit hårt mot Sverige och de som sliter inom vården har arbetat under tuffa arbetsförhållanden i flera månader. Arbetspassen har varit långa och ibland helt utan rast. Något som gjort att fler krävt högre lön.

Nu planerar regionledningen i Västernorrland att ge sina anställda som jobbar med coronapatienter en rekordlön på 25 000 kronor i veckan – om de jobbar under sommarperioderna och inte tar ut någon semester, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Grundinställningen är att vi vill att alla ska få sin semester, men vi har svårt att rekrytera personal. Om vi inte får ihop bemanningen och den befintliga personalen behöver jobba, så ska de ha en extra slant för det helt enkelt, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland till Aftonbladet.

Foto: Mikael Fritzon,TT/ Fredrik Sandberg/TT

Länets sjukhus har alltid haft svårt att bemanna under sommarperioderna och har tidigare erbjudit sommaravtal med en veckolön på 15 000 kronor, men eftersom coronakrisen är en extrem situation för många utökas summan till 25 000 kronor.

– Eftersom vi har en extrem situation ökar vi summan ytterligare för att personalen som arbetar med covidvård utför extraordinära insatser just nu. Personal som inte jobbar med coronapatienter får fortsatt erbjudande om 15 000.

På frågan om regionen verkligen har råd att göra detta svarar Lena Carlsson:

– Vi befinner oss i en speciell situation och har inte råd att inte göra detta. Vi måste vårda svårt sjuka. Sjukdomar tar inte semester, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland till Aftonbladet.