Här gör minihästen Akilles succé på äldreboendet – sprider glädje bland pensionärer: ”Betyder jättemycket”

Minihästen Akilles gör succé på äldreboendet Villa Magnolia i Sköndal, Stockholm. Han känner av vad de boende behöver i stunden och agerar efter det.

Forskning visar att äldre som träffar ett djur utsöndrar hormonet oxytocin som ger välbehag. Djurens nosar, tassar och mular lugnar, värmer och väcker minnen och känslor hos de äldre som minskar värk, stress och oro och som kan sänka blodtrycket rejält, skriver Folkhälsan.

När minihästen Akilles gör besök på äldreboendet Villa Magnolia i Sköndal i Stockholm så sprider sig glädjen bland de boende.

– Många ser fram emot att han kommer och han känner igen alla också. Det är jättekul, berättar Monica Lyander för Newsner.

”Ingen vanlig häst”

Akilles har hälsat på i tre år och gör besök kontinuerligt. Ibland kommer han till julafton och till påsk anländer han med påskägg.

Monika hävdar att Akilles inte är någon vanlig häst.

– Nej, han är ingen vanlig häst. Han är så inkännande. Han känner av sinnesstämningen hos alla och om han ska vara bufflig och pigga upp någon eller om han bara ska lägga huvudet i någons knä.

Kan flera tricks

Och inte nog med det. Akilles kan flera tricks som imponerar på de flesta inne på Villa Magnolia.

– Hästens ägare Evelyn har lärt Akilles att spela basket så de kastar boll här inne. Ja, de är verkligen en fantastisk duo. Och det är en ära att de vill vara här hos oss, säger Monica till Newsner och tillägger:

– Alla tycker att han är fantastisk. Han kommer hit, är liten, åker hiss. Ja, han hälsar på alla och är det någon som inte orkar gå ut går han in och hälsar på dem i sängen. Han är deras kompis.

Monika tror att Akilles besök på äldreboendet betyder mycket för de äldre och att han gör gott.

– Små barn och djur gör ju en glad. De ger en kravlös kärlek och man öppnar sig och man blir glad. Så det är väldigt värdefullt att de kommer till oss, säger hon till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required