Här införs vaccinationskrav – för alla anställda inom vården: ”Skydda de mest sköra”

vaccinationskrav, vårdanställda

Foto: TT

Kalmar kommun inför vaccinationskrav inom vården.

Nu måste alla nyanställda vara fullvaccinerade mot covid-19.

– Det handlar om att skydda de mest sköra, de äldre, säger Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar kommun, till Sveriges Radio P4.

I spåren av coronapandemin har majoriteten av den svenska befolkningen valt att vaccinera sig mot covid-19. Men samtidigt är beslutet frivilligt – och av olika anledningar är det inte heller alla som vill ta vaccinet.

Något som har fått frågan om eventuella vaccinationskrav, på arbetsplatser och i samband med olika evenemang, att väcka stor debatt.

Inte minst inom vården. Bland annat har många äldre uttryckt sin oro över att bli omhändertagna av ovaccinerad vårdpersonal. I vissa kommuner har man också agerat därefter.

I bland annat Stockholm, Uppsala och Arjeplog har man sedan tidigare tagit beslutet om att omplacera ovaccinerade hemtjänstanställda.

Foto: TT

Kalmar kommun inför vaccinationskrav

Nu väljer Kalmar kommun att införa vaccinationskrav för anställda inom vården.

Efter ett beslut från kommunstyrelsen under tisdagen, måste man framöver kunna visa ett intyg på att man är fullvaccinerad mot covid-19 för att få anställning.

Beslutet gäller såväl nyanställda som studenter och praktikanter.

– Det här handlar ju om att skydda de mest sköra, de äldre, från att få sjukdom. Så för mig är det inget konstigt och inget stort utan en sak man måste vidta som ytterst ansvarig, säger Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar kommun, till Sveriges Radio P4.

Foto: Johan Nilsson / TT

Gäller vårdanställda

Samtidigt har alltså debatten kring vaccinationskrav, och att det skulle kunna upplevas som kränkande för ovaccinerade, pågått en längre tid.

Michael Ländin ser dock inget konstigt med beslutet.

– Det tycker jag inte. Jag menar, inom omsorgen har vi redan i dag att man måste lämna ett uttag från polisen till exempel, att man inte är tidigare straffad för att få anställning hos oss. Det här är en sak som säger att du är ännu mer lämplig därför att du är skyddad mot covid på ett helt annat vis än vad ovaccinerade är, så jag tycker inte det är något konstigt, säger han till P4 Kalmar.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Exit mobile version