Kommunens beslut: Ovaccinerad hemtjänstpersonal omplaceras – får nya arbetsuppgifter

Att vaccinera sig mot covid-19 är frivilligt, men efter att flera äldre uttryckt sin oro över att bli omhändertagna av ovaccinerad vårdpersonal har några kommuner valt att agera. Nu väljer de att ställa krav på sina anställda inom hemtjänsten. De som inte vill vaccineras mot covid-19 kommer att omplaceras. 

– Vi har försökt ha tålamod och vänta in ett nationellt stöd i frågan, men vi har nu konstaterat att det dröjer och att vi måste gå fram själva, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, till Upsala Nya Tidning

De senaste veckorna har flera äldre slagit larm om oron över att bli omhändertagna av hemtjänstpersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19.  

”Kändes hånfullt”

Nyligen rapporterade SVT Stockholm om 93-åriga Gerd, som rasade över att kommunen skickade ovaccinerad personal till hennes hem, utan att informera om läget innan. 

– Det kändes hånfullt på något vis. Jag blir inte lätt arg men det här gäller ju livet, det gör ju det. Om jag riktigt ska överdriva, om det nu går att överdriva det här. Så tycker jag att jag har blivit utsatt för ett mordförsök, nästan, sa Gerd till SVT Stockholm då. 

En annan som riktat skarp kritik mot beslutet att skicka ovaccinerad vårdpersonal till äldre är 89-åriga Ingamaj, som bor i Göteborg. 

Foto: Kallestad, Gorm/TT

8 döda efter utbrott på äldreboende

Nyligen rapporterade SvD om åtta personer som avlidit av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix, efter att de smittats av personal. Efter det så kunde inte Ingamaj förstå hur kommuner kan skicka ovaccinerade vårdgivare till gamla personer. 

– Det är förskräckligt att många äldre dör igen, och det beror på personal som inte är vaccinerad, sa Ingamaj till Aftonbladet då.

Att meddela sin vaccinationsstatus till arbetsgivaren är inget tvång. Men i Stockholm, Uppsala och Arjeplog har man nu valt att ställa krav på sina hemtjänstanställda. Är man inte vaccinerad så kommer man inte längre att få arbeta fysiskt nära vårdtagarna. 

Ovaccinerad personal omplaceras

De som är ovaccinerade kommer att omplaceras och få andra sysslor från kommunen. Samma sak gäller de som inte vill uppge sin vaccinationsstatus. Det rapporterar Aftonbladet.

– Jag har inte fått några signaler om negativa bemötanden. Personalen har accepterat att vi har ställt frågor, och vi har även försökt att få de som inte har velat vaccinera sig att faktiskt göra det, säger socialchef Robert Cortinovis till Norran. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad tycker du om kommunernas beslut? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required