Ingamaj, 89, är rädd för personalen – vill införa vaccintvång: ”Man blir förskräckt”

89-åriga Ingamaj är rädd varje gång hon ska vårdas av personal som inte är vaccinerad mot covid-19. Nu hoppas hon att det kan bli vaccintvång för de som jobbar inom äldrevården. 

– Det är förskräckligt att många äldre dör igen, och det beror på personal som inte är vaccinerad, säger Ingamaj till Aftonbladet.

Ingamaj Haroldson, 89 bor på ett äldreboende i Göteborg, där covid-19 spridit sig på en avdelning, men inte på hennes. Dock har det vid flera tillfällen hänt att personal som kommit till henne varit ovaccinerad. 

– Man blir förskräckt. Senast i går var det en som skulle hjälpa mig som inte var vaccinerad, säger Ingamaj till Aftonbladet

Foto: TT

8 döda efter virusutbrott på äldreboende

Nyligen rapporterade SvD att åtta personer avlidit på ett äldreboende i Överkalix, efter att de smittats av cocid-19. Sju av de åtta som avled var fullvaccinerade mot viruset, och kommunen kunde inte garanterat att personal var de som spridit smittan på boendet. 

– Vi vet att bland personalen har vaccinationsviljan varit mycket god men som arbetsgivare kan vi inte kräva in uppgifter om hur enskilda anställda valt att göra, skrev Överkalix kommun på sin hemsida då. 

”Förskräckligt att många äldre dör igen”

89-åriga Ingamaj känner sig orolig och rädd när hon ska få hjälp av personal som är ovaccinerad. Hon refererar till senaste tidens dödsfall på äldreboenden, där smittan kan ha spridits från personalen. 

– Det är förskräckligt att många äldre dör igen, och det beror på personal som inte är vaccinerad. Jag frågade en som skulle hjälpa mig senast igår om hon var vaccinerad, hon svarade nej. Ofta är det utländska vikarier som inte vaccinerat sig. En var rädd, en annan sade att det inte hade blivit av, berättar Ingamaj för Aftonbladet.

Vill se lag på vaccintvång

Ingamaj tycker att det borde vara lag på vaccintvång för personer som jobbar inom vård- och äldreomsorgen. Är de inte vaccinerade borde de inte få jobb, anser Ingamaj. Hon säger att hon själv inte skulle anställa en person som var ovaccinerad, om hon var arbetsgivare inom äldreomsorgen. 

Även om ingen på hennes avdelning smittats av covid-19 så känner hon en oro att någon i personalen ska sprida det från de avdelningar som drabbats.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required