2 döda efter coronautbrott på äldreboende – båda uppges ha varit fullvaccinerade

Ett stort coronautbrott på ett äldreboende i Hagfors kommun har lett till att två personer avlidit till följd av covid-19. Två ytterligare personer vårdas i skrivande stund på sjukhus för allvarliga symptom, det rapporterar NWT. 

– Det är jättetråkigt och man får ju rysningar när det innebär att vi tappar individer som inte klarar av den påfrestningen. Det är jättetragiskt, säger Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, till tidningen.

Den 3 september upptäcktes det första fallet av covid-19 på äldreboendet i Hagfors kommun i Värmland. Sedan dess har smittspridningen eskalerat fort.

Den 10 september, alltså en vecka senare, kunde man bekräfta att tolv boende var smittade av viruset, samt tio i personalen. 

OBS: Personen på bilden har ingen koppling till händelsen.
Foto: TT

2 fullvaccinerade dog i covid-19

Under helgen upptäcktes fler covidfall på boendet, varav två smittade fått så allvarliga symptom att de är i behov av sjukhusvård. 

– Det är jättetragiskt, säger Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, till NWT

Enligt NWT ska samtliga av de som smittats ha varit fullvaccinerade, även de två som avled till följd av viruset. 

”Inte hundraprocentiga”

Anna Skogstam, Region Värmlands smittskyddsläkare, säger till NWT att vaccinen skyddar bra mot covid-19, men att sköra individer ändå riskerar dö i sjukdomen.

 – Vi har en pågående pandemi. Det är väldigt viktigt att ha det i åtanke. Vi vet att vaccinerna mot covid-19 har god effekt mot svår sjukdom och död. Men de är inte hundraprocentiga. Och det är väldigt tråkigt att personer smittas. Och det är väldigt tråkigt att människor dör även om man är vaccinerad.

Vaccination mot covid-19
Foto: TT

Folkhälsomyndighetens hemsida skriver man att inget vaccin skyddar mot hundra procent, men då det ger bättre skydd och mer lindriga symptom uppmanar de alla att vaccinera sig. 

Efter en vaccination bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men inget vaccin skyddar till hundra procent. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Om du ändå skulle bli sjuk efter vaccinationen, får du med största sannolikhet en lindrigare form av covid-19”, skriver myndigheten på hemsidan. 

Regionens smittskydd har inlett en undersökning för att ta reda på vilka orsaker som ligger bakom det stora coronautbrottet på äldreboendet i Hagfors.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required