Här införs vaccinationskrav – för alla nyanställda inom vård och omsorg: ”Känns jättebra”

Vill du jobba inom vården i Hallstahammars kommun? Då måste du vaccinera dig.

Under måndagen togs beslutet att alla nyanställda inom vård och omsorg, samt till viss del inom särskolan, måste vara fullvaccinerade mot covid-19, skriver SVT.

Majoriteten av den svenska befolkningen har valt att vaccinera sig mot covid-19. Men beslutet är frivilligt och av olika anledningar är det inte alla som vill eller kan ta vaccinet.

På rund av det har frågan om vaccinationskrav på arbetsplatser och i samband med evenemang väckt stor debatt.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Inte minst inom vården. Bland annat har många äldre uttryckt sin oro över att bli omhändertagna av ovaccinerad vårdpersonal. I vissa kommuner har man också agerat därefter.

I bland annat Stockholm, Uppsala och Arjeplog har man sedan tidigare tagit beslutet om att omplacera ovaccinerade hemtjänstanställda.

”Finns undantag”

Under måndagen beslutade Hallstahammars kommun att införa vaccinationskrav för alla nyanställda inom vård och omsorg och till viss del även för särskola.

Vi vill ju att människor som jobbar i våra kontaktnära yrken och med personer som har en risk att bli väldigt sjuka av smitta, ska vara vaccinerade mot covid-19, säger Catarina Pettersson (S), kommunalråd till SVT Västmanland.

Enligt en utredning som HR-chefen gjort gäller vacinationskravet enbart nyanställda då ett krav på vaccination av en redan anställd strider mot grundlagsskyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp.

Ett vaccinationskrav kan även strida mot diskrimineringslagen, om en person avstår vaccin på grund av religiösa skäl.

– Det finns undantag man måste ta hänsyn till och det har vi tagit med i beslutet. Man måste titta om det finns väldigt speciella skäl till att man inte kan vaccinera sig, säger Catarina Pettersson.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version