Här kan nattbussen släppa av resenärer närmare hemmet – ska öka tryggheten: ”Skönt att veta”

Nu kan alla personer boende i Jönköpings län hoppa av bussen var de vill efter klockan 23.

Förslaget med ”nattstopp” ska införas på prov med målet att öka tryggheten för alla nattresenärer, rapporterar Aftonbladet.

Att ta bussen är ett bra och smidigt sätt att ta sig hem under dygnets alla timmar. Men att hoppa av på en mörk och enslig plats och gå hem i mörkret är det långt ifrån alla som känner sig trygga med.

Därför kommer nu ett förslag i Jönköpings kommun om att alla som åker med en buss i länet efter klockan 23 ska få kunna hoppa av var som helst under rutten.

Foto: Fredrik Persson, TT/ Hasse Holmberg, TT

Ett liknande förslag infördes i Kalmar för tio år sedan och nu vill vänsterpartisten Mikael Ekvall som är ledamot i regionstyrelsen i Jönköpings län, att samma koncept ska införas i Jönköping, vilket Jönköpings-Posten, var först med att rapportera.

– Motionen blev väldigt positivt mottagen. Politiker från de allra flesta partierna klargjorde att de trodde att det här var en bra grej. Men i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö resonerade man så att man i första hand ville prova det innan man gör en fullskalig implementering, säger Mikael Ekvall (V) till tidningen.

Ingen annan får gå av samtidigt

I nuläget utreder man hur tester ska genomföras och i nuläget ska ”nattstoppet” vara tillgängligt från klockan 23 på kvällen på en viss busslinje.

Resenärer ska då kunna bli avsläppa mellan två hållplatser och för säkerhetens skull ska bara den personen som planerat att gå av, få gå av.

Förhoppningen med förslaget är att öka tryggheten i länet och minska avståndet hem för resenärerna.

– I vissa fall är det skönt att veta att: känner jag obehag kan jag säga till chauffören. Då kommer han bara att släppa av dig och ingen annan, säger Mikael Ekvall (V) till Jönköpingsposten.

Tycker du att det här bör införas i flera kommuner runt om i landet? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);