Här knäböjer kvinnlig polis för demonstranterna i Stockholm – möts av kärlek och hejarop

George Floyds tragiska död har spridit sig över hela världen och nu har demonstrationerna mot polisvåld och rasism gjort detsamma.

Under onsdagen demonstrerade tusentals i Stockholm för #Blacklivesmatters och mot rasism. Tidvis var det stökigt på platsen och polisen fick order om att skingra folkmassorna.

Men mitt i kaoset valde en kvinnlig polis att möta demonstranterna med en knäböjning, något som ändrade allt, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Gårdagens demonstration i Stockholm började på Sergels torg och spred sig sedan ut på gatorna. Trots att arrangören var tydlig med att endast 50 personer fick samlas på platsen, på grund av coronaviruset, anlände tusentals till demonstrationen.

Under demonstrationen skanderade demonstranterna slagord som ”krossa rasismen” och ”i can’t breathe” där man syftar till George Floyds sista ord innan han avled.

Hetsig stämning på platsen

Enligt ett ögonvittnes uppgifter till Aftonbladet var det rätt hetsig stämning när polisbilen rullade in på Karlbergsvägen och i ett videoklipp kan man se hur demonstranterna samlas i en cirkel runt bilen.

Polisen försökte skingra demonstranterna med hjälp blåljusen men ingenting fungerade. Inte heller när poliserna från en annan bil stegade ut med batong backade demonstranterna.

I stället blev stämningen ännu hetsigare.

Det var då den kvinnliga polisen beslutade sig för att möta demonstranterna i en knäböjning med näven knuten i luften. Sedan höll hon upp en skylt med orden ”White silence is violence”.

Foto: Instagram

Situationen lugnade sig direkt. Och i stället för den hotfulla stämning som nyss ägt rum började människor i stället ge av sin kärlek.

Flera av demonstranterna mötte polisen med samma gest, andra kramades och skickade sina hejarop ut i Stockholmskvällen. På videoklippet nedan ser man hur överväldigande situationen är för många och hur rörd polisen blir av gensvaret.

Knäböjningen har blivit ett sätt att visa sin solidaritet med demonstranterna och visa att de tar avstånd från rasism inom kåren. Gesten har blivit känd i samband med att polisen kvävde George Floyd till döds genom att ha sitt knä på hans nacke.

Kom ihåg!

Det spelar ingen roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig. Alla människor är lika mycket värda.

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker om det här.