Här pressar undersköterskorna politikerna – har lämnat in 14 000 protester till socialministern

Över 14 000 människor har skrivit på ’Undersköterskeupproret’, som innebär krav på bättre arbetsvillkor och mer pengar till äldreomsorgen. Under torsdagen tågade tusentals undersköterskor mot riksdagen för att konfrontera politikerna. Nu har socialminister Lena Hallengren mottagit protesterna:

– Det där kan bli ännu bättre, säger Lena Hallengren (S), till Aftonbladet.

Sveriges underskor är inte bara trötta på låga löner, de är också sönderarbetade från de långa och dåligt förlagda arbetspassen. Det har bland annat Ida Eliasson berättat i en stor intervju med Newsner.

Och Ida är långt ifrån ensam om att känna så. Hon får medhåll från de cirka 14 000 personer som skrivit på protestlistan där man kräver att undersköterskor ska få bättre villkor för att vilja stanna kvar inom vården.

Under torsdagsförmiddagen lämnades listan in till socialminister Lena Hallengren, som välkomnade upproret.

– Undersköterskor är en helt avgörande yrkesgrupp för att äldreomsorgen ska kännas trygg för de äldre och ha en god kvalitet. Nu blir allt fler äldre, vi lever allt längre och det klart att när äldreomsorgen nu ska expandera behöver vi se till att de som jobbar där upplever att de har schyssta villkor. Det där kan bli ännu bättre, säger Lena Hallengren (S) till Aftonbladet.

Har fackförbundet bakom sig

Bakom sig har undersköterskorna fackförbundet kommunal, som kräver att man gör ett ”äldreomsorgslyft”, för att avlasta vårdpersonalen.

– Vi vet att vi behöver anställa över 10 000 undersköterskor varje år. Då måste man dels höja lönerna men också förbättra villkoren så att fler ska vilja jobba som undersköterska och att fler som jobbar i dag ska stanna i yrket. Ungefär hälften av de som jobbar i dag funderar på att sluta inom några år, sade förbundsordförande Tobias Baudin till Aftonbladet i går.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dela för att vara med och stötta kravet på politikerna, så att mer resurser läggs på vården.