Här ska du bo – om du vill få ut det bästa av pensionen

Pensionen upplevs vara dålig hos många av de äldre i svenska samhället. Inte bara är det dyrt med alla utgifter i Sverige, det tas även ut en stor skatt på pensionen.

Men det finns ställen där du betalar nästen hälften så lite pensionsskatt som i Sverige och kan få ut det bästa av hela pensionen. Frågan är bara vart man är villig att flytta.

Enligt en pensionsguide av Expressen har experter tittat på möjligheten för pensioner på andra ställen än Sverige. Något ställe kan tänkas bli för långt bort från sitt hemland, men det finns guldkorn i Europa där du sparar mycket pengar på att flytta till.

Populäraste flytten går till Spanien

Spanien är det populäraste stället att flytta till för pensionärer. Ett ställe med en lägre skatt på pensionen och lägre kostnader i matbutiker. Nog har du väl hört talas om till exempel Nerja? Ett pensionsparadis med värmande klimat året om. Landet tillhör även EU/EES och ger en rätt till sjukvård. Det som krävs är ett intyg från Försäkringskassan i Sverige – ett så kallat E121/S1 som du får genom att lyfta ålders-eller premiepension.

Sjukvården i Spanien ligger på plats 19 av 35 länder.

– I flera länder är det förmånliga skatter på pensionen som får pensionärer att flytta till solen, säger Göran Andersson, vd och expert på Sparsam skatt till Expressen.

Thailand – en billig flytt

Andra populära flyttar har gått till bland annat Thailand för pensionärer i och med det varma vädret och låga kostnaderna för mat och bostad. Men enligt Expressens guide är det för långt bort från Sverige för många pensionärer och landet tillhör inte EU – vilket gör att man får betala för sjukvård själv. Thailand var mer populärt förut.

Bäst är Frankrike

Enligt Expressens pensionsguide tar Frankrike förstaplatsen över ställen du tjänar mest på att leva som pensionär.

Till skillnad från andra länder, beskattas nästan all pension bara i Frankrike. Det enda undantaget är de som har tjänstepension från offentlig sektor. Om pensionsinkomsterna beskattas med drygt 30 procent i Sverige så har du hittat drömvinsten i Frankrike – där motsvarar den svenska beskattningen med 10-15 procent. Här medges även fastighetsuppskov – alltså att vinsten från en såld bostad kan föras in i nästa bostad. Sjukvården i Franrike fungerar precis som i Spanien, men har en hög kvalité och ligger på plats 11 av 35 i Europa, enligt undersökningen Health Consumer Powerhouse.

– Frankrike är det landet som är allra mest fördelaktigt för en normal pensionär. Det blir en halvering eller ännu större skillnad för de allra flesta, säger Göran Andersson.

Pensionsparadiset

Detta gör att man kan få ut det bästa av pensionen och lägga mer pengar på annat än utgifter – ett pensionsparadis. Och som många andra länder i Europa är sevärdheter och mat densamma – ett brett utbud med sina lokala specialiteter. I Frankrike finns ett stort utbud av baguetter, ostar och viner.

Skulle du kunna tänka dig att flytta utomlands för att få ut mer av din pension? Eller är det upp till Sveriges myndigheter att höja pensionen så det går att få ut det bästa av den här i Sverige? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.