Här sprider 5-åringar glädje på äldreboende – möten över generationsgränser gör succé: ”Så himla roligt”

På ett äldreboende i Växjö möts man över generationsgränserna. Nu gör 5-åringarna succé bland de äldre.

Allt började med ett initiativ från en av pedagogerna på Trummens förskola i Växjö. En grupp med barn som kallades för kikarna hade planerat att bege sig ut i samhället och upptäcka nya saker.

I samband med det hörde de av sig till äldreboendet Norlandia och frågade om ett samarbete.

Och Norlandia nappade direkt.

– Vi sa självklart ja till det, det är ju helt fantastiskt. På Norlandia har ett generationskoncept när vi bygger nya äldreboenden och försöker då ha förskola i samma hus, säger Maria Ekenfelt chef på Norlandia till Newsner.

Bowlade och fikade

I torsdags var fyra förskolebarn på besök för att spela bowling och äta glass. Det var andra gången de träffades.

Foto: Privat/ Shutterstock

– Det var jättelyckat, alla hade så himla roligt. Första gången spelade de bingo och umgicks. Den här gången spelade alla bowling, fikade och pratade om vad de tyckte om för mat, säger Maria och tillägger:

– De har varit väldigt nyfikna och de har pratat om det här länge efteråt enligt förskolans pedagoger. De upptäckte ju saker i den här miljön som rullstolar och rollatorer. Men även hos de gamla. Någon frågade ”varför har du en sådan skrynklig hand”.

”Positiv känsla hos alla”

Men träffarna har varit givande även för de äldre.

– En positiv känsla hos alla skulle jag säga. Det blir ju lite livat och härligt med barnskratt.

Träffarna kommer ske kontinuerligt och redan på torsdag är det dags att ses igen.

– Då ska vi måla tavlor, både stora och små. Tanken är att vi ska sälja dem och skänka pengarna till en frivilligorganisation som minskar ensamhet bland äldre, säger Maria till Newsner.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);