Här tar vännerna ett sista farväl av Bibi Andersson – efter familjens beslut

.

Här tar vännerna ett sista farväl av Bibi Andersson.

På fredagen begravdes den mycket kända skådespelaren, som blev 83 år gammal. 

Hon var en av våra mest meriterade skådespelerskor.

Bibi Andersson gjorde debut redan i 15-årsåldern och fick en lysande skådespelarkarriär. Hon prisades många gånger för sina insatser, bland annat fick hon en Guldbagge för sin roll som ”Elina” i filmen ”Arn- Tempelriddaren”. Andersson blev känd över hela världen när hon arbetade med Ingmar Bergman från 1950-talet och framåt, bland annat i kultklassikern ”Det sjunde inseglet” från 1957.

Hela filmbranschen lämnades i sorg den 14:e april i år då beskedet om Bibi Anderssons bortgång nådde oss.

På fredagen ägde begravningsgudstjänsten för Bibi Andersson rum vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Bland de många vännerna och kollegorna från skådis-Sverige återfanns bland andra Helena Bergström och Marie Göranzon.

STOCKHOLM 20190531
Marie Göranzon och Helena Bergström anländer till Bibi Anderssons begravningsgudstjänst i Hedvig Eleonora kyrka.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Även Lars Lind, Owe Thörnqvist, Lena Söderblom, Irene Lindh, Stina Ekblad, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och många andra fanns på plats denna eftermiddag för att ta ett sista farväl av Bibi Andersson.

Bibi Andersson. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Bibis dotter Jenny Grede-Dahlstrand berättade för Expressen om planerna inför begravningen, som alltså ägde rum under fredagen. Jenny förklarade att fokus skulle ligga på ljuset och goda minnen – precis som hennes mamma troligen hade velat ha det.

– Det är den vackraste tiden på året, och det var den tiden på året som mamma älskade. Det är fint att det blev just den tiden, säger dottern Jenny Grede-Dahlstrand till Expressen.

Och fortsätter:

– Hon hade både ljus och mörker, som alla människor. Vi vill fokusera på de goda minnena och ljusa stunderna. Hon hade inte velat ha en mörk, tung begravning med sorgeflor.

STOCKHOLM 20190531. Bibi Anderssons begravningsgudstjänst i Hedvig Eleonora kyrka. Foto: Janerik Henriksson / TT

Bibi Andersson lämnade oss den 14 april i år. Hon blev 83 år. 

Men hennes stora kulturarv kommer för alltid att leva vidare.

Tack för allt, Bibi! Vila i frid.