Här tog polisen fast över 500 fartdårar på bara en vecka – i tätbebyggda områden

Trafikpolis/ Hastighetsbegränsning

Foto: Johan Nilsson, TT/ Foto: Emil Langvad/TT

Polisen i Uppsala tog fast över 500 fartdårar på en vecka i tätbebyggda områden, det rapporterar P4 Uppsala.

Under vecka 33 ökade polisen sin närvaro ute på vägarna i landet.

Detta med anledning av att sommarsemestern är över och många, både barn och vuxna, återgår till vardagen i jobb och skola.

Den nationella trafikveckan är en del av de årliga satsningar som innebär att polisen lägger extra resurser på trafiksäkerhet för att minska och förhindra olyckor. 

Totalt genomför polisen tio trafikveckor per år, med olika fokus som hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Detta som ett led i trafiksäkerhetsarbetet.

Stoppade hundratals fortkörare

I Uppsala län stoppade polisens patruller hela 568 fortkörare.

Enligt Maria Rosander, trafiksamordnare i Polisregion Mitt, tog de fast något färre fortkörare den här gången i jämförelse med tidigare trafikveckor.

– Omständigheter med andra jobb och politiker som kommer på besök gör att det kanske inte blivit riktigt lika många som det i normalfallet blir, säger Maria Rosander till P4.

Foto: TT

Enligt Maria Rosander var det en förare som körde i 155 kilometer i timmen på motorväg och i tätbebyggt område var det en annan förare som körde 99 kilometer i timmen på en 60-väg.

Fokus på skolområden

Under vecka 33 hade man störst fokus på områden runt omkring skolor, något polisen meddelade i ett inlägg på Facebook.

“Det finns en rimlig chans att överleva att bli påkörd av en bil som kör 30 kilometer i timmen. Vid 50 kilometer i timmen är chansen minimal*.

Den här veckan är det skolstart och många ovana små trafikanter vistas i trafiken. Därför fokuserar polisen på hastighetskontroller i tätbebyggda områden. Kontrollerna koncentreras till platser där det lokalt är allra viktigast. Det kan vara i närheten av skolor, förskolor eller i centrum. Det här gör vi för att öka tryggheten och rädda liv”, skriver polisen.

Exit mobile version