Polisen stoppade hundratals fartdårar – på fyra dagar: ”Går alldeles för fort”

Polisens nationella trafikvecka är långt ifrån över. Men redan nu har polisen delat ut hundratals böter, rapporterar P4 Örebro.

Den här veckan har polisen en av sina nationella trafikveckor. Vilket innebär sju dagar av ökade hastighetskontroller utspridda över hela landet. 

Den nationella trafikveckan är en regelbunden satsning av polisen där ökad säkerhet i trafiken är i fokus.

LÄS MER: Polis tog över 60 fartdårar som överskred hastighet utanför sjukhus: ”område där gamla och sjuka vistas”

Trafikvecka från 7 mars

Totalt genomför polisen tio trafikveckor per år utifrån olika fokus som hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Detta som ett led i trafiksäkerhetsarbetet.

Vecka 10 är det hastighet i tätbebyggt område som polisen riktar in sig på. 

– Trafiksäkerhet i tätort bidrar till långsiktig hållbarhet. För att trafiken ska kännas trygg att vistas i behöver den vara säker. Att som cyklist eller gångtrafikant bli påkörd i 50 km/tim eller mer är direkt livshotande, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket i ett uttalande på polisens hemsida

Trafikpolis/ Hastighetsbegränsning
Foto: Johan Nilsson, TT/ Foto: Emil Langvad/TT

Många ifrågasätter varför polisen meddelar allmänheten om den särskilda insatsen.

I ett Facebookinlägg berättar Polisen i Oskarshamn att syftet inte är att ta fartdårar på bar gärning. I stället handlar trafikveckan om att förhindra att folk överskrider hastighetsbestämmelserna från början. Då fortkörning riskerar ökat antal trafikolyckor. 

”Vi väljer att berätta om detta på förhand eftersom syftet är att sänka medelhastigheten på våra vägar och därmed minska antalet döda och svårt skadade i trafiken”, skriver Polisen Oskarshamn på Facebook.

Delat ut hundratals böter

Redan under torsdagen hade polisen delat ut hundratals böter.

Enligt Örebropolisen Razvan Ionescu som arbetat med trafikkontroller under veckans gång berättar för P4 Örebro att de delat ut minst 200 böter.

– Vi har skrivit minst 200 böter gällande hastighetsöverträdelser och ett antal körkort, mellan fem och tio tror jag det är, säger han till radion och tillägger:

– Är inte vi ute på vägarna så går det alldeles för fort, säger trafikpolisen Razvan Ionescu till P4 Örebro.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required