Polis tog över 60 fartdårar som överskred hastighet utanför sjukhus: ”område där gamla och sjuka vistas”

Under polisens trafikvecka med extrainsatta resurser var det många som åkte fast för fortkörning. Bara på en sträcka utanför Universitetssjukhuset i Örebro fångade man 63 fortkörare på bara två dagar, det rapporterar Sveriges Radio. 

– Tyvärr så är detta inte ovanliga siffror för oss, säger polisen Razvan Ionescu till Sveriges Radio. 

Under vecka 33 genomförde polisen en så kallad ”trafikvecka”, som innebär extra resurser längs vägarna för att få fast fortkörare. 

Trafikveckan äger rum varje år, med målet att minska olyckor på vägar i hela landet, därför sker den på nationell nivå. 

I början av vecka 33 informerade polisen allmänheten om att de skulle öka sin närvaro på vägar i hela landet, för att stoppa fartdårar som överskrider hastighetsbegränsningar. 

Mellan den 16 och 22 augusti genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus hastighet i tättbebyggt…

Posted by Polisen on Monday, August 16, 2021

Över 60 fartdårar utanför sjukhus

Trots detta fångade man över 60 fortkörare på en sträcka utanför Örebro Universitetssjukhus, på bara två dagar. 

– Ja totalt var det 63 förare då som åkte fast för hastighetsöverträdelse på den här sträckan då, säger polisen Razvan Ionescu till Sveriges Radio. 

På vägen utanför sjukhuset är det 30 kilometer i timmen som gäller för bilister, men många som polisen mätte under trafikveckan åkte långt över hastighetsbestämmelserna. 

Foto: Emil Langvad/TT

Enligt Razvan handlade det om allt mellan 36 kilometer i timmen upp till 53 kilometer i timmen bland bilisterna som åkte för fort.

Gamla och sjuka i närheten

Under två dagar var det totalt 63 personer som körde för fort på vägen utanför universitetssjukhuset. Det är ett högt antal, men inga siffror som förvånar polisen.

– Ja tyvärr så är detta inte ovanliga siffror för oss. Det är alldeles för många som kör för fort här. Och det här är ett sjukhusområde där många gamla och sjuka vistas och går över gator här. Så att här är det otroligt viktigt att man håller hastigheten, säger Razvan Ionescu till Sveriges Radio.

Enligt Razvan Ionescu så ger en trafikvecka med extra insatser längs vägarna goda resultat, då de märker att punktinsatser gör nytta.

Han poängterar dock att när de går för lång tid mellan fartkontrollerna så börjar bilister snabbt blir fartblinda, eller struntar i rådande hastighet igen.

Vad tycker du om att folk överskrider hastighetsbegränsningar? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);