Polisens satsning: Här införs vecka med extra insatser – för att sätta dit fartdårar

Under sju dagar i rad kommer polis i hela landet att öka närvaron på vägarna på grund av en “nationell trafikvecka”. Målet är att stoppa fler fartdårar ute på vägarna, för att förhindra olyckor. 

– Varje kilometer har betydelse, både för chauffören och eventuella passagerare, men också för oskyddade trafikanter. Lätta på gasen och bidra till en säkrare trafikmiljö, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen i ett uttalande på polisens hemsida. 

Idag börjar polisens nationella trafikvecka. Det innebär sju dagar av ökade hastighetskontroller utspridda över hela landet. 

De nationella trafikveckan är en regelbunden satsning av polisen. Ökat säkerhet i trafiken är alltid syftet, men varje vecka har ett särskilt fokus. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikvecka från 7 mars

Totalt genomför polisen tio trafikveckor per år utifrån olika fokus som hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Detta som ett led i trafiksäkerhetsarbetet.

Vecka 10 är det hastighet i tätbebyggt område som polisen riktar in sig på. 

Polisen ökar närvaron i trafiken

Detta innebär en ökad närvaro från polisen i många av Sveriges tätbebyggda områden. 

Att som gång- eller cykeltrafikant bli påkörd i hög hastighet kan vara direkt livshotande enligt Trafikverket. 

– Trafiksäkerhet i tätort bidrar till långsiktig hållbarhet. För att trafiken ska kännas trygg att vistas i behöver den vara säker. Att som cyklist eller gångtrafikant bli påkörd i 50 km/tim eller mer är direkt livshotande, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket i ett uttalande på polisens hemsida

Här kommer polisen att stå

Syftet är dock inte att ta fartdårar på bar gärning, utan att förhindra att folk överskrider hastighetsbestämmelserna från början. Då fortkörning riskerar ökat antal trafikolyckor. 

”Vi väljer att berätta om detta på förhand eftersom syftet är att sänka medelhastigheten på våra vägar och därmed minska antalet döda och svårt skadade i trafiken”, skriver Polisen Oskarshamn på Facebook.

Foto: Polisen

– Trafiken är ett gemensamt utrymme, vårt gemensamma vardagsrum och vi behöver följa de regler som finns. Alla bor vi någonstans och om alla körde lika försiktigt som i det egna bostadsområdet skulle tryggheten på våra vägar öka, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

På polisens officiella Facebooksida har man lagt ut ett inlägg som uppmärksammar följarna på den internationella trafikveckan, i hopp om att informationen ska nå så många som möjligt. 

“Under vecka 10, mellan den 7 och 13 mars, genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus hastighet i tätbebyggt område. Kontroller genomförs där det är lokalt allra viktigast, till exempel i närheten av skolor och förskolor, i stadskärnan eller i bostadsområden.

Att fler i vägtrafiken sänker hastigheten är avgörande för trafiksäkerheten”, skriver Polisen på sin officiella Facebooksida.

Sprid gärna för att uppmana andra att ta det lugnt i trafiken.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);