Här trängs shoppingsugna svenskar under Black Friday – mitt i coronapandemin: ”Inte acceptabelt”

Trots varningar om ökad smittspridning begav sig shoppingsugna svenskar ut på gator och i gallerior för att fynda i helgen.

Bilderna från Black friday-kaoset får folk att rasa, rapporterar Svenska Dagbladet.

Black Friday är årets största shoppingdag och i takt med att butikskedjorna rear ut mängder av varor passar kunderna på att fynda.

Men den stora shoppingdagen är också förknippad med långa köer och trängsel, något som fått Folkhälsomyndigheten att varna för riskerna detta år.

Därför har myndigheten uppmanat alla som vill fynda att stanna hemma och i stället göra sina fynd över nätet.

Fullt av folk på Drottninggatan

Men varken varningarna från Folkhälsomyndigheten eller pandemin kunde stoppa shoppingsugna svenskar från att gå loss på årets stora rea.

Under fredagen publicerade polisen Annika Lindahl en bild på Instagram.

Bilden, som den fotpatrullerande polisen lade ut, visade hur butikstäta Drottninggatan, var proppfull av folk.

Annika, som egentligen var i området för att kontrollera en demonstration på Sergels torg, fick en chock när hon fick syn på gågatan.

– Jag blev helt chockad, trodde inte att det var möjligt att folk ville trängas på det här viset under pandemin, säger Anna Lindhahl till SvD.

På demonstrationen som Annika skulle kontrollera hade det samlats tolv personer som var tvungna att sära på sig, då det inte får vara fler än åtta personer enligt det nya maxtaket för allmänna sammankomster.

”Kändes väldigt udda”

För Svenska Dagbladet berätta hon att det kändes konstigt, eftersom det myllrade av folk på tvärgatan.

– Det kändes väldigt udda att säga till dem när det samtidigt vimlade av folk på Drottninggatan. De hade en grundlagsskyddad rätt att demonstrera, men att shoppa är väl inte direkt skyddat i grundlagen. Om man ska vikta vad som är viktigast, säger hon till SvD.

Annikas bild har nåtts av tusentals och många rasar över trängseln.

”HJÄLP 😨 VAD ÄR DET FOLK INTE FÖRSTÅR ???Tänker på en redan utarbetad sjukvårdspersonal 😢 Det gör då inte alla dessa människor,nej nu är det rea som gäller Man blir mörkrädd 🙈🙈😢”, skriver en person.

”Så trevligt… Då är ni alla väkomna till oss på akuten sen… !! Trevlig advent!”, skriver en annan.

”Men, va????? Budskapet om distans har verkligen inte gått in….”, skriver en tredje.

”Det här är katastrof och så fruktansvärt att se. Svenska folket pissar just nu på vården och alla oss som håller oss hemma. Sprid detta till folkhälsomyndigheten – snälla. Folk eget ansvar – fuh. 😣”, skriver en fjärde.

”Alla vet vad man behöver göra”

Någon som också nåtts av bilden är Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i region Stockholm. Hon tycker att trängseln är ”obegriplig”, men tanke på vad hon och hennes kollegor arbetat för den senaste tiden.

– Alla vet vad man behöver göra för att undvika smitta, det kan inte vara någon som inte förstått att det handlar om att undvika trängsel. Jag vet inte vilka ord jag ska använda längre, men det här är inte acceptabelt, säger hon till tidningen

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);