Här tycker svenska folket att A-traktorer är ok ute på vägarna: ”Här har vi…”

Bara 40 procent i Dalarna vill begränsa A-traktorernas rätt att köra på allmänna vägar, visar en ny Novusundersökning från Sveriges radio.

Antalet a-traktorer har ökat kraftigt det senaste åren. Detta efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i 2020.

Men i takt med att allt fler ungdomar väljer att bege sig ut på vägarna i A-traktorer har olyckorna ökat. Och så även irritationen mot fordonen.

A-traktor
Foto: TT

Utsätts för hat och hot

På flera håll i landet vittnat ungdomar om att de utsätts för hat och hot ute på vägarna. Ofta för att de håller hastigheten på max 30 kilometer i timmen, något som stör bakomliggande trafik.

– Många ligger väldigt nära, gör väldigt fula omkörningar. Man kan få finger pekat mot sig och en och annan tutning, säger Tora Alvenhag, 16 år till P4 Gävleborg.

LÄS MER: Svenska folkets dom – två av tre bilister vill begränsa A-traktorer på vägarna: ”De hatar oss”

Enligt en Novusundersökning från Sveriges Radio Gävleborg svarar nästan två av tre Gävleborgare att de vill begränsa A-traktortrafiken på allmänna vägar.

Även i Värmland har undersökningen genomförts och av de 527 värmlänningar som tillfrågats svarar sex av tio värmlänningar vill begränsa eller förbjuda framförandet av A-traktorer på allmänna vägar.

Folket i Dalarna är för A-traktorer

Men i Dalarna ser det annorlunda ut. Endast 40 procent av de tillfrågade vill begränsa A-traktortrafiken.

För även om det kan uppstå irritation bland bilister så är förståelsen för ungdomarna stor.

– Jag tror det hänger mycket på att ungdomarnas mobilitet är väldigt viktig i ett sådant här landsbygdslän som Dalarna ändå är, säger Jenny Norén på Dalarnas Försäkringsbolag till radion och tillägger:

– Här har vi inte så välfungerande kollektivtrafik. Så det kan vara väldigt viktigt att ungdomarna har en möjlighet att röra på sig självständigt även i tidig ålder.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.