Foto: Fredrik Sandberg & Johan Nilsson/TT

Här varnar SMHI för plötslig ishalka – uppmaningen i trafiken: ”Låt bilen stå”

Snö och minusgrader blandat med regn och plusgrader.
Nu går SMHI ut med en varning om plötslig blixthalka.
– Man ska nog tänka till om man måste bege sig ut, och kanske avvakta till det här blåser över lite grann, säger meteorologen Ulrika Elvgren i TV4.

De senaste dagarnas blandade väder ställer till det på vägarna. Nu går SMHI ut och varnar för plötslig ishalka, rapporterar TV4.

Foto: Fredrik Sandberg & Johan Nilsson/TT

Det handlar framför allt om Västra Götalandsregionen som är varningsflaggad som gul på fredagsförmiddagen enligt SMHI. Snö och regn drar in från sydväst och det skapar ishalka på vägarna framför allt längs hela kusten i Västsverige. Det råder även varning för plötslig ishalka på Öland och Gotland, uppger SMHI på sin hemsida.

TV4:s profilerade meteorolog Ulrika Elvgren uppmanar bilister i området att vara försiktiga.

– Kanske till och med låta bilen stå i morgon bitti om man ska bege sig längs ut med Västra Götaland på de stora vägarna, men även det mindre vägnätet. Man ska nog tänka till om man måste bege sig ut, och kanske avvakta till det här blåser över lite grann. Så att temperaturen stiger i vägytorna och man hinner ut och halkbekämpa, säger meteorologen Ulrika Elvgren på torsdagen i TV4.

Det kyliga vädret på sistone har lett till kyla även i marken.

– Grundorsaken är att vi har väldigt kall luft över oss nu, och det har också fått marken att sänka sin temperatur så det är minusgrader både i luften och i marken. Men vi har mild luft på väg in över oss och luften i lufthavet byts ut snabbare än temperaturen i marken stiger. Det föranleder att det hinner bli regn i luften, marken är fortfarande kall och då när regnet faller på den kalla marken blir det ishalka, säger Elvgren i TV4.

Dela gärna vidare inlägget för att uppmana om att ta det försiktigt i trafiken!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required