Hårda bakslaget för krögarna i fjällen – får bara ta in en femtedel på afterskin: ”Får gör det bästa av det”

Pandemin slog hårt mot landets krögare som tvingats begränsa antalet gäster och öppettider. Efter över ett år av restriktioner såg många fram emot att kunna köra på som vanligt, innan regeringen kom ut med nya restriktioner i slutet av 2021. Nu vittnar krögare i Årefjällen om det hårda bakslag som drabbat dem. 

– Vi får ta in 500 personer i vanliga fall men nu tar vi in 104 personer, säger Peter Glyt, vd på restaurang Årehyddan till Aftonbladet. 

Det råder högsäsong i den svenska fjällen, som livnär sig på skidåkande turister och restauranggäster. Men efter över ett år av restriktioner som tvingat krögare att stänga tidigt och begränsa antalet besökare såg många fram emot att återgå till det normala. 

Afterskin drabbad

Men så blev det inte. De nya restriktionerna som infördes i december och framåt ställer till det för krögarna i fjällen. En av de som drabbas är Peter Glyt, vd på restaurang Årehyddan.

– Vi som har restauranger och musikställen har varit utsatta, helt klart, men man får försöka gilla läget och göra det bästa av det, säger han till Aftonbladet

Foto: Erik Johansen/TT

Stoppas i dörren

Han berättar att man numera får ta in en femtedel på afterskin jämfört med vad de brukar. 

– Vi får ta in 500 personer i vanliga fall men nu tar vi in 104 personer. Hade det inte varit för corona så hade det varit fullt därinne men som det är nu så måste alla sitta ned och det ska vara avstånd mellan borden. Dessutom måste vi ha bordsservering, säger vd:n Peter Glyt till Aftonbladet. 

Afterski
OBS: Bilden har ingenting med platserna i artikeln att göra.
Foto: TT

För att ha en chans att vara en av de som kommer in på den populära afterskin krävs vaccinationsbevis, vilket kontrolleras i dörren. 

– Vi kör benhårt på det nu och alla i personalen är också vaccinerade. Visst har vi behövt neka någon gäst från att komma in men alla tar det bra då de vet att det är detta som gäller nu, säger Peter Glyt. 

Får skicka hem personal

Han poängterar att även om de nya restriktionerna som kom med kort varsel är ett ekonomiskt bakslag så slår hårdast mot nattklubbarna. Detta då de tvingas skicka hem personal som åkt dit för att säsongsarbeta.

Vad tycker du om de nya restriktionerna? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required