Hårdare straff för våldsbrott – och 9 andra lagar som träder i kraft i sommar

Har du koll på vilka nya svenska lagar som träder i kraft i sommar? Om inte så kan den här listan komma väl till pass. Kanske visste du inte att straffen för våldsbrott blir hårdare och att 13 000 ungdomar kommer att kallas till mönstring? 

Om bara några dagar träder flera nya lagar i kraft i Sverige. Aftonbladet rapporterar att från 1 juli är det detta som gäller: 

Lumpen återinförs

1 juli kommer 13 000 ungdomar födda 1999 och 2000 att kallas till mönstring. Redan i mars beslutade regeringen att man skulle återinföra allmän värnplikt precis som förr. 

Lättare att byta namn

Det är glada tider för de som funderat på att byta namn, lagen gör det nämligen mycket enklare framöver. Förutom att du kan byta namn flera gånger utan problem så tilldelas du inte ett automatiskt efternamn efter födsel eller adoption, du kan istället enkelt ansöka om det namn du vill ha. 

Varningsmeddelanden till mobilen

Nu slipper du googla dig fram för att ta reda på om vägen du kör på är fri från olyckor. Snart kommer alla som drabbats av en olycka få ett varningsmeddelande via sms på telefonen. 

Hårdare straff för våldsbrott

Från och med 1 juli blir straffet hårdare för grov misshandel, grovt olaga tvång, grovt olaga hot och grovt rån. Tidigare har minimistraffet för grov misshandel varit ett års fängelse, nu förlängs det med ett halvår. Straffet för könsstympning av kvinnor blir också hårdare. 

Åldersgräns för e-cigaretter

Förutom att det bli 18-års åldersgräns för att köpa e-cigaretter så skärps regler för information och reklam för produkterna. 

Välja god man för framtiden

För att få en tryggare framtid kan du redan nu välja en person som tar hand om dina ekonomiska och personliga angelägenheter om något skulle hända dig. Det vill säga om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. 

Lättare att visselblåsa 

Nu får anställda inom vård, skola, och omsorg i privat sektor samma möjligheter som offentliganställda när det kommer till att larma media om missförhållanden. 

De som vårdas mot sin vilja får mer att säga till om

De patienter som vårdas för allvarlig psykisk störning mot sin vilja får mer att säga till om. Detta innebär bland annat att de patienter som vårdas inom den öppna tvångsvården får mer delaktighet i den samordnade vårdplanen.

Säkrare el-installationer

Nu kan du som oroat dig över oseriösa elinstallatörer sova bättre. Företag som gör elinstallationsarbete måste ha en auktoriserad elinstallatör enligt lag.

Billigare att styra el i hushållet

De elanvändare som är aktiva ska få sin elförbrukningen redovisad utan att behöva betala extra för det. 

Att straffen för olika former av misshandel blir hårdare är på tiden. Dela gärna om du håller med.

 

 
 

Läs mer om...