Hästen Acce dog av skräck – när grannar firade nyårsafton med fyrverkerier: ”Såg paniken”

Vid 12-slaget skrämdes Bo Götessons hästar av fyrverkerierna och skenade i hagen.

Sedan föll 20-årige hästen Acce ihop på marken och dog, rapporterar P4 Kalmar.

Det var på nyårsafton som hästägaren Bo Götesson från Köpingsvik på Öland, var med om den traumatiska händelsen.

Där, ute i hagen skenade Bos hästar, och bara några meter från honom föll 20-årige hästen Acce ihop och dog.

 – Precis när han kommer fram till mig snubblar han till i leran, som jag uppfattade det, och rullar runt en eller två varv och blir liggandes där. Och då tänker jag att täcket måste ha fastnat i något ben så jag springer fram och sliter loss täcket och allting men han är redan död, säger Bo till P4 Kalmar.

”Utan smällarna hade det inte hänt”

Bo säger att han inte kan veta säkert att det var fyrverkerierna som dödade hans häst, men menar att det var en utlösande faktor.

 – Jag kan inte säga säkert att fyrverkerierna orsakade alltihop, han kan ha brutit nacken när han trillade. Det kan ha varit ett blodkärl som sprack. Men det här utlöste alltihop, utan fyrverkerierna och smällarna så hade det inte hänt, säger Bo till Tv4 som också skrivit om händelsen.

Bo skriver själv om händelsen i ett gripande inlägg på Facebook.

”God fortsättning på det nya året!!Tyvärr är den inte så god för mig, vi har nämligen en häst mindre på gården.Acce Backe Bus som jag kallade honom köpte min dotter som fyra-åring och utbildade till fälttävlandshäst, hon sålde, jag köpte tillbaka honom som 14-åring.Jag vet att det hör nyår till att skjuta raketer men skulle önska att vi alla tänker till och försöker bryta den traditionen”, skriver Bo i inlägget.

Han fortsätter:

”Inatt straxt efter tolvslaget dog Acce….Jag kan inte säga med säkerhet att det var fyrverkerierna som tog hans liv men jag var på plats dvs ute i hagen hos hästarna. Jag såg paniken hos dom.Dom börjar springa och nästan precis framför mig går Acce omkull och faller ihop, några sekunder senare är han borta för alltid.Utan raketer hade vi förmodligen fått ytterligare några år tillsammans.”

Väckt starka reaktioner

Inlägget har väckt starka känslor. I skrivande stund har inlägget fått över 5000 reaktioner och över 1000 kommentarer.

”Finner inga ord för detta djurplågeri”, skriver en person.

”Fruktansvärt. Stackars häst”, skriver en annan.

”Det finns så många andra sätt att fira tolvslaget än att smälla av fyrverkerier, kan inte privata fyrverkerier förbjudas?”, skriver en tredje.

Våra tankar går till Bo och hans nära och kära. Vila i frid älskade lilla häst.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required