Hédi Fried och Emerich Roth prisas – har vigt sina liv åt att upplysa om Förintelsen

.

Hédi Fried, 94, och Emerich Roth, 94, överlevde flera koncentrationsläger under Förintelsen.

Efter att de flydde under Andra världskriget och kom till Sverige har de vigt sina liv åt att upplysa om folkmorden.

Nu får de båda ett ärofyllt pris för sina gärningar. 

Hédi Fried i maj 2015. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Sokratespriset är ett ärofyllt pris som går till folkbildare. Priset har delats ut av Studieförbundet Vuxenskolan ända sedan 1967 och bland tidigare vinnare märks bland andra Torgny Segerstedt (1980) och Gro Harlem Brundtland (2007). Priset går till en person, i eller utom Sverige, som utfört en betydande insats för folkupplysningen utifrån ideell grund.

Prissumman uppgår till 50 000 kronor.

Nu står det klart att årets pristagare är Förintelseöverlevarna Hédi Fried och Emerich Roth.

”Hédi Fried och Emerich Roth har i decennier bedrivit ett outtröttligt upplysningsarbete i människovärdets tjänst genom att berätta om Förintelsen, på det att vi aldrig må glömma nazismens illgärningar” skriver juryn i sin motivering, uppger TT.

Emerich Roth 2017. Foto: Vogler/Wikimedia commons

Hédi Fried föddes i Rumänen 1924 och är författare och psykolog. Hon överlevde koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen under Andra världskriget och kom till Sverige i juli 1945 med Röda korset och båten M/S Rönnskär. Hon har förutom sin yrkesroll som psykolog även talat mycket om Förintelsen för att upplysa folk, samt verkat mot rasism.

Emerich Roth föddes i dåvarande Tjeckoslovakien 1924 och är en svensk-tjeckisk författare och föreläsare. Han blev fånge i fem koncentrationsläger och överlevde alla. Sedan dess har han vigt sitt liv åt att informera om rasism, våld och nazistiska övergrepp.

Dela gärna vidare artikeln för att hylla dessa människor, som vigt sitt liv åt att berätta om det fruktansvärda som drabbade mänskligheten under Förintelsen. Det får vi aldrig glömma, aldrig någonsin.