Helena blev påkörd i dramatisk olycka – tonåring i A-traktor var den enda som agerade: ”Evigt tacksam”

När Helena och hennes familj var med om en våldsam krock körde vuxna bilister bara förbi och filmade. Alla utom en tonåring i A-traktor.

Nu vill Helena hylla tonåringens goda gärning.

Det var den 9 april som mardrömmen var framme för Helena Jöhnk och hennes familj.

Helena, hennes man, 12-åriga dotter och en kompis till familjen var på väg hem från Kallinge, Ronneby, när en bil i mötande trafik plötsligt kör över i deras körfält.

– Min man lyckas få stopp på vår bil men den mötande bilen bromsar inte utan kör rakt in i vår bil, berättar Helena för Newsner.

Panik uppstår och Helena och hennes familj kastar sig ut ur bilen.

– Min 12-åriga dotter har fullständig panik så trots att jag är i chock så är mitt enda fokus att lugna ned henne medan min man och vår kompis går fram till den andra föraren, berättar Helena för Newsner.

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu ryter 17-åriga Anny ifrån till vuxna bilister: ”Lägg ifrån er mobilen”

Det blir tumult på platsen. Föraren i den andra bilen vill lämna platsen men Helenas man och familjevännen hindrar honom.

Bilolycka
Foto: Privat

Helenas bil är kvaddad och den mötande bilen, som Helena uppskattar körde i minst 70 kilometer i timmen, likaså.

Trots den otäcka olyckan och flera människor i chock rusade personbil efter personbil förbi utan att någon stannade och erbjöd sin hjälp. I stället tog de upp mobilen och började filma.

– 90 procent av de vuxna som körde förbi filmade olyckan, de stannade inte ens och frågade hur det var med oss, berättar Helena.

Tonåring hjälpte till vid bilolycka

Men till slut var det en person som stannade. Tonåringen Tuva som körde förbi i sin A-traktor.

– Den enda som stannade var den här gulliga tonåringen Tuva som körde A-traktor. Hon stannade och frågade hur det var med oss och var med mig och min dotter tills räddningstjänsten var på plats.

Helena tycker att ungdomar får oförtjänt mycket kritik och hoppas att Tuvas insats för Helena och hennes familj kan få folk att tänka om.

– Anledningen till att jag lade ut det här i sociala medier var för att jag såg att det spridits rykten om att det var en Epa-traktor inblandad i vår olycka. Men i själva verket så var hon den enda som stannade och frågade hur vi mådde, säger Helena.

Beteendet väcker starka reaktioner

Helena delade med sig av händelsen i ett inlägg på Facebook.

”Inte en enda av de vanliga bilarna med vuxna personer stannade! Jag är evigt tacksam för att denna underbara tjejen stannade, pratade med oss och lånade ut sin mobil. Så innan ni drar alla ungdomar över en kant och anser att dom i epa/a-traktorer är oansvariga det finns de som verkligen är helt underbara och bryr sig om sina medtrafikanter”, skriver hon i inlägget.

Inlägget har väckt starka reaktioner och många är förbluffade över att ingen stannade.

”Jag är chockad att ingen stannade. Man har plikt som först till en olycksplats att hjälpa till så gott man kan. Man kan bli dömd om man inte gör det. Förstår om man är Påväg till sjukhuset osv men vissa är så egoistiska och tänker att ”någon annan” får göra det. hoppas allt är okej med er”, skriver en person.

”Men på allvar ! hur fan kan ingen ha stannat ! jag skulle stanna direkt så fort jag sätt det om ingen annan bil hade stannat ! helt galet..”, skriver en annan.

Andra beundrar tonåringens insats.

”En otroligt fin tjej som stanna för er! det är verkligen ytterst sällan någon stannar och hjälper till i dagens läge”, skriver en person.

”Skönt att hon stannade för att kolla till er osv. Tummen upp för henne!”, skriver en annan.

LÄS MER: Mamma utelåst på balkong i kylan – 10-årige Benjamin var den enda som agerade: ”Dåligt att folk går förbi”

”Glada att vi lever”

Dagarna efter krocken har varit känslosamma. Även om familjen klarade sig med lindriga skador fysiskt har minnena från krocken etsat sig fast och påverkat Helena psykiskt.

– Vi är glada att vi lever och att det gick så bra. Men jag har tänkt mycket på vad som hade kunnat hända, att jag kunde ha förlorat min dotter. Vi hade verkligen änglavakt, säger Helena till Newsner.

Den närmsta tiden ska familjen kurera sig och försöka ta tag i polisanmälningar och försäkringspapper. Men så fort det lugnat sig vill dem ge en gåva till tonåringen Tuva med det stora hjärtat.

–Jag vill gärna köpa något fint till henne. Jag uppskattar verkligen det hon gjorde för oss och vill att hon ska veta det, säger Helena till Newsner.

Exit mobile version