Efter olyckorna med A-traktorer – nu ryter 17-åriga Anny ifrån till vuxna bilister: ”Lägg ifrån er mobilen”

Efter flera olyckor där bilister har kolliderat med A-traktorer i Rödeby har 17-åriga Anny Westlund fått nog.

I ett inlägg på Facebook ryter hon ifrån till alla ouppmärksamma medtrafikanter en gång för alla.

”Jag ber verkligen er vuxna att lägga ner mobilen när ni kör och HÅLL KOLL PÅ VÄGEN!”, skriver hon i inlägget.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i fjol.

I takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det. Något som oroat poliser runt om i hela landet.

I Skåne vill polisen Fredrik Adler se ett förbud mot fordonet, något Dagens Nyheter rapporterat om tidigare.

– Med tanke på resultatet och manipulationen vi kan konstatera skulle jag vilja se ett förbud mot fordonstypen, säger han till DN och fortsätter:

– Vi måste ta tag i detta nu, för annars kommer det spåra ur totalt.

Men det är inte bara polisen som är orolig. Nu har 17-åriga Anny Westlund fått nog av ouppmärksamma bilförare i landet och ryter ifrån i ett inlägg på Facebook. Och det är inte riktat till förare av A-traktorer, nej tvärt om riktar hon sig till andra medtrafikanter ute på vägarna.

”Det sista man vill”

För tre veckor sedan var två ungdomar i A-traktor nära att mista livet i en bilolycka i Rödeby. En personbil körde i hög hastighet in i A-traktorn bakifrån.

Smällen gjorde att A-traktorn voltade och de som satt i fordonet, två tonåringar i 15-årsåldern fördes till sjukhus.

Foto: Facebook/Fredrik Sandberg/TT

I torsdags, var olyckan framme på samma plats igen.

En personbil krockade med en a-traktor och båda fordonens förare fördes till sjukhus. Bilisten misstänks nu för vårdslöshet i trafiken och vållande till kroppsskada.

Anny Westlund och andra ungdomar är arga och frustrerade över olyckorna och ställer sig frågan hur de kan inträffa gång på gång.

”En andra gång på samma ställe ska inte ens behöva hända? Det skulle inte ens hänt första gången. Att bli påkörd bakifrån i full fart är nog det sista man vill ,både som bilförare och a-traktorföraren. Jag ber verkligen er vuxna att lägga ner mobilen när ni kör och HÅLL KOLL PÅ VÄGEN! Det är verkligen inte okej detta, att vuxna människor inte lärt sig hur man ska uppföra sig i trafiken!”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”Vi vill verkligen inte ha fler ungdomar eller någon annan i en ambulans påväg till sjukhuset för att någon inte har haft uppsikt.Det kan vara du eller någon annan du bryr dig om nästa gång ,så SNÄLLA ta det lugnt i trafiken. Ni behöver inte stressa, tänk att det kan handla om liv eller död!”

Tagit emot med ris och ros

Annys starka ord har tagits emot med ris och ros. Flera menar att det inte bara beror på att bilförare har ögonen på mobilen i stället för på vägen. Utan att vägsträckan, där de två olyckorna skett har många faktorer som gör den farlig. Bland annat att hastighetsbegränsningen får från 40 till 100 och ligger i en krök.

”Ligger det då ett lgf-fordon på den sträckan (som kanske tom är dåligt märkt) är det garanterat svårt även för den mest uppmärksamma att hinna bromsa eller väja i tid. Man får inte köra vanlig moped på 100-väg, då kan jag tycka liknande regler borde införas även för a-traktorer MEN att det då istället upprättas alternativa vägar för dessa att använda.Mindre frustration = mindre vansinnesomkörningar 👍, skriver en person i kommentarerna.

Andra menar att det krävs en del självrannsakan och att det är bättre att försöka komma fram till en lösning än att smutskasta varandra.

”Alltså ska vi inte komma till en lösning istället för att vissa vill förbjuda atraktorer. För det första vi äldre tror att vi är jätte duktiga på att köra bil vi klarar att köra fort och samtidigt sköta våra ärende med barn och jobb samtidigt som vi kör bil. Men Nej vi vuxna måste skärpa oss dom olyckorna som hänt är vi bilförare som gjort fel så varför klaga på a-traktor”, skriver en person.

Vad tycker du om A-traktorer och Annys inlägg. Dela gärna med er av era tankar i kommentarerna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required