Helena samlar pant för att ha råd med mat – nekades handla med kontanter: ”Tycker det är dåligt”

När pengarna från försörjningsstödet tar slut tvingas Helena från Borlänge leta pantburkar.

Men när hon nyligen skulle köpa sig en bit fika för sina insamlade slantar blev hon nekad i kassan.

60-åriga Helena Bergström från Borlänge lever på försörjningsstöd och får varje månad kämpa för att få ekonomin att gå ihop.

I mitten av varje månad, när räkningarna är betalda, är det skralt i kassan och Helena tvingas ibland leta efter pant för att ha råd med mat.

– Jag har en dålig ekonomi helt enkelt och får ibland leta pant för att ha råd. Ibland har jag tur och får ihop en hundring så att jag har råd med lite mjölk, bröd och smör, säger Helena till Newsner.

Men på senare tid har hon blivit varse att kontanterna är på väg bort.

Nekades handla med kontanter

I förra veckan blev hon sugen på fika och hittade lite pant som hon fick fem kronor för. Men väl i kassan kunde Helena inte betala, då Biltema inte tog emot kontanter.

– På Biltema säljer de kaffe och en bulle för fem kronor, men då tog de inte kontanter, säger Helena till Newsner och tillägger:

– Jag tycker det är dåligt.

Helena Bergström, kontanter
Foto: Privat/ Fredrik Sandberg/TT

Helena understryker att hon inte vill utmåla sig som ett offer eller att någon ska tycka synd om henne. Däremot vill hon gärna poängtera vikten av att kontanterna finns kvar i samhället.

– Jag är inget offer och försöker inte få uppmärksamhet för att någon ska tycka synd om mig. Många kanske tycker det är bra att kontanterna försvinner, men jag vill visa en annan sida av det, säger Helena till Newsner och tillägger:

– Jag vet inte hur jag hade gjort om inte matbutikerna tog kontanter. Men kontanter är viktiga för många, inte bara för mig. Jag tänker på alla äldre, min mamma exempelvis. Hon är 83 år och handlar med kontanter då hon har svårt med koder och så. Vad händer om kontanterna försvinner helt?, säger Helena.

Hamnar utanför på grund av digitaliseringen

I september i fjol beställde företaget Bankomat, som ägs av fem storbanker, en undersökningen av Kantar Sifo. I den fick 1 000 personer svara på frågan om det är bra eller dåligt att allt fler butiker slutar ta emot kontanter.

50,3 procent ansåg att det var mycket eller ganska dåligt, 45,9 procent ansåg att det var mer eller mindre bra.

Undersökningen visade också att det är fler som hamnar utanför på grund av digitaliseringen i samhället. Framförallt landets äldre.

 Men vi för debatten för att vi ser att det finns ett stort behov av kontanter i samhället, även om det har minskat. De som har ett digitalt utanförskap kommer dåligt till i många situationer när kontanter blir mindre, sade Johan Nilsson då.

LÄS MER: Larmet: Uttagen från bankomater minskar – kontanter försvinner allt mer: ”Monteras ned”

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version