Stort missnöje när kontanterna försvinner – kan upphöra helt 2030: ”Digitalt utanförskap”

När man besöker en butik är det vanligt att kontanter inte längre tas emot.

Men att de inte alltid finns som betalningssätt är någonting som många inte ser som en bra utveckling.

– Vi tycker generellt att den digitala utvecklingen är bra, men enligt vår åsikt har inget digitalt alternativ som ersätter kontanter kommit. Det kan komma om två eller tio år, det vet man inte. Men covid har snabbat på digitaliseringen, säger Bankomats marknadschef Johan Nilsson till Aftonbladet.

Trots att det länge har pratats om digitalisering och att kontanterna hotas försvinna, är det många som föredrar att använda sig av just sedlar än betalkort.

Enligt Aftonbladet visar nya siffror på att allt fler tycker att utvecklingen kring att kontanter försvinner alltmer, är dåligt.

Företaget Bankomat, som ägs av fem storbanker, har beställt undersökningen av Kantar Sifo. 1 000 personer har fått svara på frågan om det är bra eller dåligt att allt fler butiker slutar ta emot kontanter.

50,3 procent ansåg att det var mycket eller ganska dåligt, 45,9 procent ansåg att det var mer eller mindre bra.

Betalkort
Foto: Shutterstock

Bankomats marknadschef Johan Nilsson berättar för tidningen att utifrån undersökningen är det fler som hamnar utanför på grund av digitaliseringen i samhället.

Då det är främst yngre som är för digitaliseringen är det äldre som kommer hamna i ”digitalt utanförskap”.

Men vi för debatten för att vi ser att det finns ett stort behov av kontanter i samhället, även om det har minskat. De som har ett digitalt utanförskap kommer dåligt till i många situationer när kontanter blir mindre, säger Johan Nilsson.

Vill hitta ersättare till kronan

Han berättar vidare att en utredning har öppnats för att kunna se över någonting som skulle kunna ersätta kontanterna.

Kontanter
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utredningen berör frågor som en potentiell e-krona och behov av andra lagliga betalningsmedel än kontanter.

Den nya ersättaren kan då komma in 2030, då han förutspår att handeln slutar ta emot kontanter.

– Vi tycker generellt att den digitala utvecklingen är bra, men enligt vår åsikt har inget digitalt alternativ som ersätter kontanter kommit. Det kan komma om två eller tio år, det vet man inte. Men covid har snabbat på digitaliseringen, säger Nilsson.

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);