Hemkörning av alkohol blir permanent – för alla

Regeringen menar att alla i landet ska ha ha samma möjligheter att köpa hem alkohol, men då Systembolaget har monopol och många bor långt bort eller har svårt att ta sig dit och bära varor har man diskuterat hemkörning på utvalda orter.

Nu har regeringen tagit ett steg längre fram och valt att satsa på hemkörning som permanent verksamhet, oavsett var man bor.

– Nu kommer det bli möjligt, oavsett var man bor i Sverige, att kunna beställa alkohol från Systembolaget, till SVT.

2012 inleddes en testperiod där man körde hem alkohol till dörren hos de på vissa orter som hade begränsade möjligheter att ta sig till systembolaget.

”Oavsett var man bor”

Nu vill regeringen att verksamheten ska bli permanent, men också att den ska utökas till alla orter.

– Nu kommer det bli möjligt, oavsett var man bor i Sverige, att kunna beställa alkohol från Systembolaget. Man kan hämta den hos ett ombud och möjligheten till hemleverans utökas, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Systembolaget börjar med hemkörning i hela landet

Tanken är enligt regeringen, att man ska kunna mäta svenska folkets inköpsvanor.

– Eftersom Systembolaget har en väldigt stark ställning hos svenska folket är det också viktigt att de kan möta de förändrade konsumtionsmönster som vi ser, och då är det här en viktig del för att kunna upprätthålla sitt förtroende och fortsätta bedriva en restriktiv alkoholpolitik, säger Lena Hallengren.

Foto: Martina Holmberg / TT

Dela gärna med andra som kommer att bli glada över det här beskedet.