Hemlöse Mathias hindrade skola från att brinna ner – hedras av räddningstjänsten: ”Kunde inte stå och glo”

Hemlöse Mathias Kern hindrade en skola i Norrköping från att brinna ned. I bar överkropp och med en T-shirt som sitt enda medel lyckades han hindra branden från att sprida sig, vilket Aftonbladet.

Nu hyllas han av räddningstjänsten och Norrköpings kommun för sin modiga insats.

Det var mitt i natten i slutet på oktober som 47-åriga Mathias Kern hindra en skola från att brinna ned.

Mathias, som är bostadslös för tillfället brukar sova hos sina kompisar. Och just den här natten var han ute och gick med sin kompis hund.

Plötsligt kände han hur det började lukta bränt.

Mathias insåg snabbt att det varken var någon som grillade eller tände en majbrasa. Inte den årstiden och framförallt inte den tiden på dygnet, så han ringde räddningstjänsten.

Operatören bad Mathias att lokalisera doften och såg snart hur det kom rök från Vilbergsskolan.

Han tvekade inte en sekund på att ingripa och sprang till platsen och vid en närmare titt såg han hur det brann i skolans entré.

Vägrade stå och se på

Operatören gav Mathias rådet att hålla sig borta från branden då räddningstjänsten redan var på väg. Men Mathias vägrade stå och se på när skolan höll på att brinna upp.

– Jag sket i vad operatören sade och lade på luren. Jag kunde inte bara stå där och glo, säger han till Aftonbladet.

Mathias band hunden i ett pingisbord utanför och försökte släcka elden med sin T-shirt.

Han doppade tröjan i en vattenpöl i närheten och sedan slog han mot elden.

– Jag är uppvuxen i området och har själv gått i mellanstadiet på skolan. Man gör vad man kan i sådan här situation, säger han till tidningen.

Hedras med pris

Mathias sprang fram och tillbaka mellan vattenpölen och elden flera gånger innan räddningstjänsten dök upp en kvart senare och släckte branden.

Och enligt dem var det tack vare Mathias arbete som branden inte spred sig.

I måndags hedrades Mathias modiga insats av räddningstjänsten i Norrköping och han tilldelades utmärkelsen ”Rådigt ingripande” och fick både blommor och diplom på stationen, något räddningstjänsten skrev om på Facebook.

Mattias larmade om och började släcka en brand vid Vilbergsskolan i Norrköping en natt i oktober. Han gjorde det med det han hade till hands, sina egna kläder och en vattenpöl. I och med Mattias snabba agerande förtjänar han mer än väl denna utmärkelse.”

– Det känns bra att få det priset. Det visar att jag har gjort en god gärning, säger Mathias till Aftonbladet.

Så modigt. Vilket civilkurage, han förtjänade verkligen sitt pris från räddningstjänsten.

Nu ser vi till att hylla Mathias ordentligt i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);