Hemtjänsten blockerade coronasjuk boendes dörr – för att hindra smittspridning: ”Förnedrande”

På ett demensboende i Gislaved har personal placerat stolar framför en covid-sjuk boendes dörr. Det för att hindra smittspridning på boendet, rapporterar P4 Jönköping.

Carola Åman Ambjörnsson, tidigare anhörig till en boende på demensboendet i Gislaved, såg nyligen genom fönstret hur en av de boende förgäves försökta ta sig förbi ett gäng möbler som placerats utanför dennes dörr.

– Jag tyckte att det kändes extremt förnedrande för en människa att bli inlåst på det viset, säger hon till P4 Jönköping.

Var möjligt att ta sig ut

Men enligt Annmarie Hjelm, enhetschef på boendet, gick det att ta sig förbi möblerna. Hon säger att det var ett sätt att stoppa smittan eftersom det är svårt att förklara för en person med en demenssjukdom hur viktigt det är att hålla avstånd.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ TT

Däremot säger hon, så var det möjligt att skjuta möblerna åt sidan, om man ville komma ut.

– Personalen ska kunna bli uppmärksamma och komma och hjälpa till och stötta. Det handlade om att skydda andra från smitta och på något sätt separera, säger hon till P4 Gislaved.

Behövde skjutas åt sidan

Enligt P4 Jönköping, som sett bilder från händelsen, var det fåtöljer, en soffa och en byrå som placerades framför den boendes dörr.

Själva dörren var inte blockerad, men däremot behövde möblerna skjutas åt sidan för att den boende skulle kunna ta sig ut.

På frågan om det inte kan upplevas kränkade att begränsas i sin rörelsefrihetsvarar Annmarie:

– Skulle någon må dåligt av det här skulle vi aldrig göra det. Utan det handlar om en bedömning från fall till fall, säger Annmarie till P4 Jönköping.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required